Ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο έξυπνο μέλλον « CPO RISING – THE SITE FOR CHIEF PROCUREMENT OFFICES & LEADER IN SUPPLY MANAGEMENT

8
Ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο έξυπνο μέλλον « CPO RISING – THE SITE FOR CHIEF PROCUREMENT OFFICES & LEADER IN SUPPLY MANAGEMENT

Με την κυκλοφορία της 18ης ετήσιας αναφοράς μου με θέμα τους λογαριασμούς πληρωτέους, η ομάδα μου και εγώ συνεχίζουμε τον διάλογο που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες με τους λογαριασμούς πληρωτέων (AP), τους Προμηθευτές προς πληρωμή (P2P) και άλλους χρηματοοικονομικούς ηγέτες. Η αναφορά καταγράφει την εμπειρία, τις επιδόσεις, την προοπτική και τις προθέσεις ενός ευρέος φάσματος τμημάτων AP μέσω της ανταπόκρισης 190 επαγγελματιών AP και χρηματοοικονομικών.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στατιστικά στοιχεία αναφοράς, αναλύσεις και συστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες AP, οικονομικών και P2P για να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση του AP σήμερα, να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, να αξιολογήσουν την απόδοσή τους έναντι των καλύτερων στην κατηγορία τους και τελικά να βελτιώσουν τις λειτουργίες και τις επιδόσεις τους. Συζητά επίσης τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο AP και παρέχει χρήσιμες συστάσεις στους επαγγελματίες του AP ώστε να επωφεληθούν από τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να ανοίξουν το δρόμο για ένα πιο έξυπνο μέλλον.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα κάνουμε μια βαθύτερη κατάδυση στους κινδύνους, τις προκλήσεις, τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες AP και P2P και οι ομάδες τους το 2023 και μετά. Δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να εργαστείτε στο AP από αυτή τη στιγμή. Η δυνατότητα να επεκτείνετε την επιρροή της λειτουργίας στην επιχείρηση και να βελτιώσετε την απόδοση του AP είναι στα χέρια σας.

Ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο έξυπνο μέλλον

Η ιστορία της ανθρώπινης προόδου είναι μια ιστορία συνεχούς καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου. Από το τυπογραφείο μέχρι την ατμομηχανή, τον ηλεκτρισμό στο Διαδίκτυο, η ιστορία είναι ευρέως διαδεδομένη με παραδείγματα εφευρέσεων που αλλάζουν το παιχνίδι που άλλαξαν θεμελιωδώς την πορεία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αγκάλιασαν τη νέα τεχνολογία και προσαρμόστηκαν γρήγορα καρπώθηκαν τις μεγαλύτερες ανταμοιβές. Σήμερα, ο κόσμος των πληρωτέων λογαριασμών βρίσκεται στο χείλος μιας άλλης τέτοιας ανακάλυψης: της διάχυτης επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις τεχνολογίες αυτοματισμού AP και P2P.

Το 2023, ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός και η σημασία των Big Data έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η διευρυμένη χρήση και η ευρεία εμπορευματοποίηση των εργαλείων AI έχουν ξεκλειδώσει αμέτρητες νέες δυνατότητες για τη χρήση αυτών των ισχυρών αναλυτικών μηχανών. Αν και εξακολουθεί να εμφανίζεται, είναι σαφές ότι η ανάπτυξη και ο αντίκτυπος των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για λογαριασμούς πληρωτέους τα επόμενα χρόνια θα είναι εκπληκτικός. Οι ηγέτες του AP και των οικονομικών πρέπει να αναγνωρίσουν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί και θα παίξει η νοημοσύνη στη διαμόρφωση της στρατηγικής και της εκτέλεσης του AP και να συμμετάσχουν στην ευφυΐα Big Data.

Όπως και με προηγούμενες τεχνολογικές αλλαγές, αυτή η νέα εποχή του AP υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας, επικοινωνίας και συναλλαγών των επιχειρήσεων με τους εμπορικούς εταίρους τους. Θα αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες AP αλληλεπιδρούν, επικοινωνούν και συνεργάζονται εσωτερικά. Τα πιθανά οφέλη του έξυπνου αυτοματισμού είναι τεράστια, που κυμαίνονται από ταχύτερη και ακριβέστερη επεξεργασία τιμολογίων έως πιο στρατηγική λήψη αποφάσεων, βελτιωμένες ταμειακές ροές και μεγαλύτερη δέσμευση προμηθευτών. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε σημαντικό τεχνολογικό μετασχηματισμό, η υιοθέτηση της διάχυτης τεχνητής νοημοσύνης στο AP θα φέρει επίσης το δικό της σύνολο προκλήσεων και κινδύνων — από ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων έως πιθανή μετατόπιση θέσεων εργασίας. Για να συνειδητοποιήσουν πλήρως τα οφέλη αυτής της νέας εποχής, οι επιχειρήσεις πρέπει όχι μόνο να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να επαναξιολογήσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες, δομές και στρατηγικές ταλέντων.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που είναι απολύτως υπερδιαφημισμένη σήμερα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Βραχυπρόθεσμα, οι καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης θα προκύψουν ως σταδιακές βελτιώσεις στις υπάρχουσες λύσεις και διαδικασίες. Αλλά η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετική και ο συνολικός αντίκτυπος αυτών των καινοτομιών θα προσφέρει τελικά λύσεις που θα αλλάξουν το παιχνίδι και θα επαναπροσδιορίσουν τη βιομηχανία. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε διαδικασίες AP θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό, επενδύσεις και εκπαίδευση. Ενώ οι ηγέτες του AP πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για αυτό το πιο έξυπνο μέλλον, πρέπει επίσης να συνεχίσουν να οδηγούν τις ατζέντες τους για το τρέχον έτος και να εκτελούν καλά τη σημερινή δύσκολη και αβέβαιη αγορά.

Η κορυφαία επικεφαλίδα του AP για το 2023: Αβεβαιότητα

Η διαρκής κατάσταση αβεβαιότητας για τους επαγγελματίες του AP και των οικονομικών, που ξεκίνησε με την παγκόσμια πανδημία πριν από τρία χρόνια, συνεχίζεται σήμερα. Σύμφωνα με την έρευνα του 2023 της Ardent Partners, σχεδόν οι μισοί (44%) όλων των ηγετών επιχειρήσεων αισθάνονται «μεγάλη» αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί φέτος και οι περισσότεροι εκφράζουν τουλάχιστον «κάποιο» επίπεδο αβεβαιότητας. Η αγορά και οι οικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν άμεσα σε αυτό το αίσθημα ανησυχίας, όπως και η συνεχής αποκάλυψη μακροχρόνιων θεσμών και κοινωνικών κανόνων, ανοίγοντας πόρτες για εξτρεμιστές, καταστροφολόγους και κακούς παράγοντες να τραβήξουν περισσότερη προσοχή και να προωθήσουν τις στενές τους ατζέντες.

Το 2023, η AP βρίσκεται σε ένα όλο και πιο περίπλοκο και προκλητικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο πληθωρισμός, οι αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η απειλή μιας επικείμενης ύφεσης είναι μερικές μόνο από τις πρόσφατες συνθήκες της αγοράς που έχουν δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα και έχουν θέσει σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς και τις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές. Σε πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους όπως αυτές, η AP έχει την ευκαιρία να επιταχύνει και να γίνει πιο κρίσιμος για τις λειτουργίες και τα συνολικά αποτελέσματα, βοηθώντας τα στελέχη των οικονομικών (π.χ. CFO, ταμία, ελεγκτή κ.λπ.) να διαχειρίζονται καλύτερα τις ταμειακές ροές τους και να βελτιστοποιούν τις πληρωμές των προμηθευτών. Η AP μπορεί επίσης να διαδραματίσει πιο στρατηγικό ρόλο στην υποστήριξη της επιχείρησης και του Οικονομικού Διευθυντή, διαχείρισης κινδύνου και αύξησης της αποτελεσματικότητας.

Value, Thy Name Is AP

Για πολλά χρόνια, τα στελέχη απέτυχαν να δουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες του AP και γενικά αγνόησαν την ανάγκη του τμήματος για νέους πόρους, προσοχή και συστήματα. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα του Ardent Partners έδειξε ότι έχει συμβεί μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα τμήματα AP μέσα σε μια επιχείρηση. Αυτή ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή, δεδομένου ότι η αντίληψη ήταν ένα σημαντικό ζήτημα που κρατούσε τις ομάδες AP κάτω στην οργανωτική ιεραρχία της επιχείρησης. Η τάση συνεχίζεται φέτος με την έρευνα της Ardent για το 2023, όπου ένα ισχυρό 64% των ηγετών AP πιστεύει ότι η μονάδα AP τους θεωρείται από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της επιχείρησης είτε ως «πολύ» ή «εξαιρετικά» πολύτιμη για την επιχείρηση. Η βελτιωμένη άποψη του AP έχει προσφέρει οφέλη με τη μορφή μεγαλύτερων προϋπολογισμών και περισσότερης υποστήριξης, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει ένα αυξανόμενο σύνολο προσδοκιών για τη συνολική απόδοση. Καθώς δεν παίζει πλέον καθόλου ρόλο στο ετήσιο «παιχνίδι» της επιχείρησης, το AP πρέπει όχι μόνο να γνωρίζει τις γραμμές του και να χτυπήσει το στίγμα του, αλλά πρέπει επίσης να είναι συναρπαστικό και πειστικό στον χαρακτηρισμένο ρόλο του στη σκηνή.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ομάδες AP θα πρέπει να αναπτύσσουν και να εκτελούν μια στρατηγική που εστιάζει στην οικοδόμηση του αντικτύπου της σε κάθε επόμενο έτος, μια βασική προσδοκία οποιασδήποτε στρατηγικής επιχειρηματικής λειτουργίας. Ωστόσο, αυτό θα είναι προβληματικό για πολλές ομάδες, καθώς η έρευνα του Ardent Partners δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός τμημάτων AP λειτουργούν χωρίς στρατηγικό σχέδιο. Το 2023, το 65% των τμημάτων AP λειτουργούν με ετήσιο στρατηγικό σχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο (35%) δεν είναι. Μια βαθύτερη ανάλυση δείχνει ότι μόνο το 43% όλων των ομάδων AP έχουν συνδέσει τα επιχειρησιακά τους σχέδια με τους συνολικούς επιχειρηματικούς/επιχειρηματικούς στόχους και μόνο το 5% των ομάδων έχουν αποζημίωση προσωπικού και/ή στελέχους AP που συνδέεται με το συνολικό σχέδιο AP. Ενώ η αντίληψη των τμημάτων AP είναι ισχυρή, οι υποκείμενες πρακτικές που υποστηρίζουν πολλά τμήματα είναι δεν.

Ενώ η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα στα στελέχη των οικονομικών και των επιχειρήσεων να δουν το AP με νέα μάτια και να το αξιολογήσουν με βάση τον αντίκτυπό του στην απόδοση και τις λειτουργίες, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη ενσωμάτωση του AP στις στρατηγικές επιχειρηματικές λειτουργίες της επιχείρησης. . Εναπόκειται στην ηγεσία της AP να δημιουργήσει τις απαραίτητες γέφυρες με την εκτελεστική ομάδα (και την επιχειρηματική ηγεσία), ώστε να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατεύθυνση της επιχείρησης και να αναπτύξει ένα σχέδιο που να αντιστοιχίζει σε αυτούς τους μεγαλύτερους στόχους. Αυτό θα βοηθήσει το AP να γίνει μια αυτάρκης λειτουργία ικανή να υποστηρίζει κρίσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να παρέχει αξιόπιστες οικονομικές πληροφορίες που μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Η πιο στρατηγική λειτουργία θα απαιτήσει ισχυρή ηγεσία και μια σαφή στρατηγική επικοινωνίας που τονίζει τη σημασία του ρόλου του AP στο ευρύτερο οργανωτικό οικοσύστημα. Θα απαιτήσει επίσης από το AP να εξετάσει και να ενεργήσει το μέρος αναπτύσσοντας ένα πολυετές στρατηγικό σχέδιο που ευθυγραμμίζεται με τους γενικούς στόχους της επιχείρησης, συνδέοντας τις αποδοχές προσωπικού με το συνολικό σχέδιο AP και αναζητώντας ενεργά αυξήσεις προϋπολογισμού και ειδικές εγκρίσεις έργων. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τα τμήματα του AP να αποδείξουν ότι αξίζουν νέες επενδύσεις και θα τα βοηθήσουν να έχουν καλύτερες αποδόσεις όταν τις λάβουν.

Η επόμενη δόση μας θα διερευνήσει τον εξελισσόμενο ρόλο των πληρωτέων λογαριασμών, με τους ηγέτες των AP να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες που θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν το δρόμο για ένα πιο έξυπνο μέλλον. Αυτές οι στρατηγικές προτεραιότητες θα επανεξεταστούν στη συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Κορυφαίες τάσεις και οδηγοί αξίας για AP και Προμήθειες: Αυτοματοποίηση και Συνεργασία

Με ετικέτα: Πληρωτοί λογαριασμοί, AI, Έρευνα Ardent Partners, Τεχνητή Νοημοσύνη, CFO, CPO, P2P, Πανδημία, Προμήθειες

Bir cevap yazın