Η αποστολή συμφιλίωσης Osabanjo, Lungu – Hichilema

7
Η αποστολή συμφιλίωσης Osabanjo, Lungu – Hichilema

205 Προβολές

Αυτή είναι μια αναφορά του Zambian Whistleblower για τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Olusegun Obasanjo που βρισκόταν στη Ζάμπια:

Μέσα στην τελευταία αποτυχημένη αποστολή του Obasanjo στη Ζάμπια
Καλό απόγευμα.

Σας είπαμε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Νιγηρίας Στρατηγός Olusegun Obasanjo δεν ήταν ο άνθρωπος για την αποστολή να σπάσει την ένταση μεταξύ του Προέδρου Hakainde Hichilema και του πολύ ενοχλημένου προκατόχου του, Edgar Chagwa Lungu.

Λοιπόν, ο στρατηγός Obasanjo ήρθε, απέτυχε στην αποστολή του, και να γιατί.

Η προσέγγισή του φαινόταν να μην έχει διακριτικότητα και άνοιξε με μια αρκετά ασήμαντη έρευνα σχετικά με το αν ήταν αλήθεια ότι στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο Λούνγκου κάθισε στην καρέκλα που θα έπρεπε να είχε δοθεί στον Πρόεδρο Χιτιλέμα αν είχε παραστεί στην τελετή.

Η απάντηση του Λούνγκου ήταν ότι οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε γνώριζαν ποιος είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Ζάμπια, αφού ο Πρόεδρος Mnangagwa παρευρέθηκε ακόμη και στην ορκωμοσία του μετά τις εκλογές του Αυγούστου 2021. Επομένως, δεν ήταν δυνατό να υποδυθεί τον Πρόεδρο της Ζάμπιας.

Αυτό που μπορεί να εξόργισε τον Πρόεδρο Hichilema σχετικά με την τελετή των εγκαινίων στη Ζιμπάμπουε ήταν απλώς ότι ο Edgar Lungu έτυχε αισθητά ηχηρή υποδοχή από τους παρευρισκόμενους. Αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με τον κ. Λούνγκου, καθώς ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση από απλούς κατοίκους της Ζιμπάμπουε.

Ο στρατηγός Obasanjo στάλθηκε επίσης να ρωτήσει τον πρώην Πρόεδρο Lungu γιατί δεν παρευρέθηκε στις επίσημες κρατικές εκδηλώσεις. Η απάντησή του ήταν ότι η συμμετοχή στις κρατικές εκδηλώσεις θα ήταν μια πολύ άβολη υπόθεση, καθώς είχε παρατηρήσει ότι ο Πρόεδρος Hichilema χρησιμοποιούσε τέτοιες λειτουργίες ως πλατφόρμα για τις συνεχιζόμενες κομματικές πολιτικές επιθέσεις του εναντίον του πρώην κυβερνώντος κόμματος, του Πατριωτικού Μετώπου (PF) και χαρακτηρίζοντας όλους τους ηγέτες του. ως κλέφτες.

Ο κ. Lungu είπε περαιτέρω στον στρατηγό Obasanjo ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παρευρεθεί στις μελλοντικές επίσημες εκδηλώσεις του κράτους μόλις παρατηρήσει βελτίωση στην εθιμοτυπία του Προέδρου Hichilema σε αυτές τις λειτουργίες.

Ο στρατηγός Obasanjo, ως απεσταλμένος του Προέδρου Hichilema, προσφέρθηκε στη συνέχεια να συνοδεύσει τον κ. Lungu για να συναντήσει τον ηγέτη της Ζάμπιας, ώστε οι δυο τους να συζητήσουν θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπόθεση κατά της κ. Esther Lungu. Ο στρατηγός Obasanjo είπε ότι θα ήταν επίσης σε θέση να μιλήσει με τους καταγγέλλοντες σε αυτήν την υπόθεση, ώστε να μπορέσουν να το ξανασκεφτούν.

Η απάντηση του κ. Lungu ήταν ότι προτιμούσε να προχωρήσουν οι υποθέσεις καθώς δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Στην πραγματικότητα, ένα από τα άτομα που χρησιμοποιούσε το κράτος για να χτίσει αυτή την υπόθεση ήταν επίσης κατηγορούμενο για την υπόθεση.

Ο 6ος Πρόεδρος υπενθύμισε στον στρατηγό Obasanjo ότι δεν χρειαζόταν να τον συνοδεύσει για να δει τον διάδοχό του επειδή ο Πρόεδρος της Ζάμπια είχε τον αριθμό τηλεφώνου του στον οποίο μπορεί να τον καλέσει όταν χρειαστεί και σίγουρα θα επέλεγε την κλήση του.

Ο κ. Lungu προκάλεσε επίσης τον στρατηγό Obasanjo να βρει βίντεο ή ηχογράφηση όπου ο κ. Hichilema, ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, τον ανέφερε ποτέ ως Πρόεδρο Lungu ή ακόμη και τον αναγνώριζε ως Πρόεδρο. Αντίθετα, είχε αναγνωρίσει τον κ. Hichilema ως Πρόεδρο και τον αναφερόταν πάντα ως τέτοιο.

Ο στρατηγός Obasanjo στάλθηκε επίσης να ρωτήσει τον κ. Lungu γιατί τα ονόματά του εξακολουθούσαν να βρίσκονται στον κατάλογο των υπευθύνων του PF στο Γραμματέα των Εταιρειών, εάν είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Ο κ. Lungu απάντησε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της Ζάμπια υποχρεούνται να πραγματοποιούν συνελεύσεις για να εκλέξουν τους αρχηγούς τους, μετά από τις οποίες τα ονόματα των νέων ηγετών υποβάλλονται στον Γραμματέα των Εταιρειών για να καταγραφούν ως φορείς.

Από τότε που έχασε την εξουσία, το PF δεν είχε την εκλεκτική του συνέλευση για να εισαγάγει νέους ηγέτες, εξ ου και το όνομά του και άλλων παλαιών ηγετών εξακολουθούσαν να εμφανίζονται ως κομιστές αξιωμάτων. Είπε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι για να λάβει τα επιδόματα του συνταξιούχου Προέδρου δεν πρέπει να συμμετέχει στην ενεργό πολιτική, όχι ότι δεν πρέπει να είναι μέλος πολιτικού κόμματος.

Ο πρώην Πρόεδρος Λούνγκου απηύθυνε επίσης ισχυρισμούς από ορισμένα στρώματα της κοινωνίας ότι ο λόγος που δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του Γραφείου του 6ου Προέδρου ήταν το ενδιαφέρον του να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

Ενημέρωσε τον στρατηγό Obasanjo ότι η ίδρυση του γραφείου του πρώην Προέδρου ήταν ευθύνη του κράτους, μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, και ότι ήταν ένα ακόμη σημάδι της απροθυμίας της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, ότι τα μηχανοκίνητα οχήματα που αγοράστηκαν για το γραφείο του δύο πριν από χρόνια δεν του είχαν διατεθεί ακόμη.

Τι γίνεται όμως με την παράνομη καμπάνια επιστροφής που ονομάζεται «Alebwelelapo»;

Ο κ. Lungu είπε ότι αυτό το πρόβλημα έχει προκληθεί από τον Πρόεδρο Hichilema, ο οποίος έχει ορίσει τον εαυτό του ως Chief Marketing Manager για αυτήν την καμπάνια Alebwelelapo αναφερόμενος σε αυτό σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ρωτώντας συνεχώς «alebwelelapo pesa, πότε ninjikalapo;» (Επανέρχεται σε ποια θέση, αφού δεν είμαι στην έδρα της εξουσίας;)

Συμπέρασμα:

Σαφώς, στο τέλος της επαφής του με τον πρώην Πρόεδρο Lungu, ο στρατηγός Obasanjo πρέπει να επέστρεψε πιο απογοητευμένος από τη φαινομενική μικροπρέπεια που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Hichilema, παρά η υποτιθέμενη συμπεριφορά του προκατόχου του να είναι η αιτία εντάσεων στη χώρα.

Ζάμπια Whistleblower

Facebookκελάδημαredditpinterestlinkedinταχυδρομείο

Bir cevap yazın