Η Κένυα, η Ουγκάντα, η Τανζανία ανακηρύχθηκαν από κοινού οικοδεσπότες του 2027 AFCON

11
Η Κένυα, η Ουγκάντα, η Τανζανία ανακηρύχθηκαν από κοινού οικοδεσπότες του 2027 AFCON

84 Προβολές

Chisamba Lungu της Ζάμπια κατά τη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2013 μεταξύ Μπουρκίνα Φάσο – Ζάμπια στις 29 Ιανουαρίου 2013 στο στάδιο Mbombela ©Pic Samuel Shivambu/BackpagePix

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2027 θα φιλοξενηθεί από κοινού από την Κένυα, την Ουγκάντα ​​και την Τανζανία, ενώ το Μαρόκο θα διοργανώσει την έκδοση του 2025, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF).

Το Μαρόκο φιλοξένησε για τελευταία φορά το AFCON το 1988 και επιλέχθηκε το 2015, αλλά ζήτησε να αναβληθεί το τουρνουά λόγω του ιού Έμπολα, αν και το CAF αποφάσισε αργότερα να αφαιρέσει το έθνος της Βόρειας Αφρικής από τα δικαιώματα φιλοξενίας.

Ενώ το Μαρόκο ήταν τα καυτά φαβορί για να φιλοξενήσει την έκδοση του 2025 της κορυφαίας αφρικανικής αθλητικής διοργάνωσης, η σοκ απόσυρση της Αλγερίας την τελευταία στιγμή από τον αγώνα του 2027 την Τρίτη το άνοιξε διάπλατα.

«Αυτή η απόσυρση μπορεί να εξηγηθεί από μια νέα προσέγγιση από την FAF (αλγερινή ποδοσφαιρική ομοσπονδία) που σχετίζεται με τη στρατηγική της για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Αλγερία», ανέφερε.

Η προσφορά Κένυα-Ουγκάντα-Τανζανία πήρε στη συνέχεια το νεύμα από την εκτελεστική επιτροπή του CAF, πηγαίνοντας το διετές τουρνουά πίσω στην ανατολική Αφρική για πρώτη φορά από τότε που η Αιθιοπία διοργάνωσε τους τελικούς του 1976.

«Είμαι πολύ περήφανος για το Μαρόκο», δήλωσε ο πρόεδρος της CAF Πατρίς Μοτσέπε, αφού κατονόμασε τους επιτυχημένους οικοδεσπότες στο Κάιρο.

«Οι ανταγωνιστικές χώρες του Μαρόκου (για το τουρνουά του 2025) — η Αλγερία, η Ζάμπια και η Νιγηρία-Μπενίν — ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους, ακόμη κι αν αυτές οι χώρες εξακολουθούσαν να έχουν την παρουσίασή τους», είπε.

Ο κύριος λόγος είναι να υποστηρίξουμε το Μαρόκο στην υποψηφιότητά του για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030», εξήγησε ο Μοτσέπε από κοινού με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το Μαρόκο διαθέτει πολλά στάδια παγκόσμιας κλάσης και έχει φιλοξενήσει με επιτυχία πολλά αφρικανικά και παγκόσμια τουρνουά ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, η Κένυα και η Τανζανία έχουν μόνο μία έδρα διεθνών προδιαγραφών η καθεμία και η Ουγκάντα ​​καμία, γεγονός που ανάγκασε την εθνική τους ομάδα να παίξει προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών 2023 σε ουδέτερες εγκαταστάσεις.

«Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η απόφαση που λήφθηκε σήμερα (προωθεί) την ανάπτυξη υποδομών και γηπέδων (και) να είναι πηγή ενθουσιασμού στους νέους», είπε ο Μοτσέπε.

Η μετάβαση του τουρνουά στην ανατολική Αφρική ακολουθεί μια δήλωση φέτος του Μοτσέπε ότι δεν ήθελε διαδοχικά τουρνουά στην ίδια περιοχή.

«Δεν μπορούμε να αναθέσουμε τη διοργάνωση του CAN διαδοχικά στην ίδια περιοχή», είπε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το Πρωτάθλημα Αφρικανικών Εθνών (CHAN) στην Αλγερία τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο, αρκετούς μήνες αργότερα, ο γενικός γραμματέας του CAF Βερόν Μοσένγκο-Ομπά είπε ότι η περιφέρεια μπορεί να μην είναι πάντα δυνατή.

«Σήμερα, μόνο πέντε ή έξι χώρες από τα 54 μέλη του CAF μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να φιλοξενήσουν το Αφρικανικό Κύπελλο. Κατά συνέπεια, δεν θα είναι δυνατό να γίνει αυτή η εναλλαγή», είπε.

Η Ακτή Ελεφαντοστού θα φιλοξενήσει το Κύπελλο Εθνών του 2023, το οποίο έχει αναβληθεί για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 λόγω της περιόδου των βροχών στη δυτική Αφρική.

«Το timing δεν είναι ιδανικό», είπε ο Μοτσέπε, αναφερόμενος στο τουρνουά που πέφτει στη μέση της ευρωπαϊκής σεζόν συλλόγων.

«Αλλά δεν μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε να διαταραχθεί το τουρνουά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», πρόσθεσε ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος του CAF το 2021.

Στα αστέρια που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους συλλόγους τους για το αφρικανικό τουρνουά είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ, ο Αντρέ Ονανά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Βίκτορ Όσιμεν της Νάπολι.

Το Κύπελλο Εθνών έχει εξελιχθεί από ένα τουρνουά τριών ομάδων στο Σουδάν το 1957 σε μια διοργάνωση 24 ομάδων από το 2019 και προσελκύει ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό.

Η Αίγυπτος ήταν η πιο επιτυχημένη χώρα με επτά τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των τριών στη σειρά από το 2006. Το Καμερούν θριάμβευσε πέντε φορές και η Γκάνα είναι τέσσερις φορές πρωταθλήτρια.

Το line-up για την επόμενη έκδοση σε πέντε πόλεις της Ελεφαντοστού περιλαμβάνει τις 16 κορυφαίες αφρικανικές χώρες στην τελευταία κατάταξη της FIFA, με επικεφαλής τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 το Μαρόκο.

Πίστωση: eNCAnews

Facebookκελάδημαredditpinterestlinkedinταχυδρομείο

Bir cevap yazın