Σήμερα, παρουσιάζουμε τη συνεχιζόμενη κάλυψη της φετινής 18ης ετήσιας έκθεσης με θέμα την CPO, όπου η ομάδα μου και εγώ συνεχίζουμε τον διάλογο που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες με τους επικεφαλής προμηθειών (CPOs) και άλλους ηγέτες προμηθειών.
Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα από την Ardent Partners και αντιπροσωπεύει μια περιεκτική, ολόκληρη τη βιομηχανία άποψη για το τι συμβαίνει στον κόσμο των προμηθειών και αποτυπώνει την εμπειρία, τις επιδόσεις, την προοπτική και τις προθέσεις 341 CPO και άλλων στελεχών προμηθειών.
Η σημερινή μας ανάρτηση εξετάζει τα δεινά του εφησυχασμού για τις προμήθειες, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση της απόδοσης και των λειτουργικών αποτελεσμάτων του μέσου τμήματος προμηθειών.
Ο εφησυχασμός είναι άκρως μεταδοτικός. Επίσης, σκοτώνει.
Ο εφησυχασμός είναι μια επικίνδυνη παγίδα που οι ηγέτες προμηθειών πρέπει να αποφεύγουν ενεργά, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε απουσία καινοτομίας, ανάληψης κινδύνων και ανάπτυξης. Όταν τα άτομα ή οι οργανισμοί εφησυχάζουν, μπορεί να σταματήσουν να πιέζουν τον εαυτό τους να βελτιώσει ή να αμφισβητήσει το status quo. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση, καθώς και σε απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Παρά τις γενικά θετικές αξιολογήσεις από στελέχη Γ’ επιπέδου, η πραγματικότητα είναι ότι το τοπίο των προμηθειών το 2023 παραμένει γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητα.
Οι ηγέτες προμηθειών που εφησυχάζουν και αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τους συνομηλίκους τους και να μην ανταποκριθούν στις ανάγκες των οργανισμών τους.
Οι ηγέτες προμηθειών που επαναπαύονται στις δάφνες τους και γίνονται εφησυχασμένοι κινδυνεύουν να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και να μην ανταποκριθούν στις οργανωτικές απαιτήσεις. Ο εφησυχασμός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κινήτρων και της δέσμευσης, καθώς οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται ότι οι συνεισφορές τους δεν εκτιμώνται ή δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξη ή πρόοδο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά κύκλου εργασιών, χαμηλότερη παραγωγικότητα και αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική οργανωτική κουλτούρα. Οι CPO πρέπει να εμβολιάζουν τις οργανώσεις τους κατά του εφησυχασμού με τακτικές αναθεωρήσεις, συνεχή ανατροφοδότηση και σαφή καθοδήγηση.
Σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι ηγέτες προμηθειών πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και προνοητικοί, αναζητώντας συνεχώς νέους τρόπους για να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους και να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία στους οργανισμούς τους. Αυτό σημαίνει να ενημερώνεστε για τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στις προμήθειες διαβάζοντας την πιο πρόσφατη έρευνα και παρακολουθώντας εκδηλώσεις δικτύωσης και διαδικτυακά σεμινάρια καθώς και αξιολογώντας και βελτιώνοντας συνεχώς τις επιδόσεις τους.
Οι δείκτες αναφοράς προμηθειών του 2023
Οι δείκτες αναφοράς προμηθειών του 2023 αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση των επιδόσεων και των λειτουργικών αποτελεσμάτων του μέσου τμήματος προμηθειών. Το μέσο ποσοστό των δαπανών υπό διαχείριση μειώθηκε ελαφρά από το 2022 στο 64,9% το 2023, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τον έλεγχο των προμηθειών στις δαπάνες των επιχειρήσεων. Όπως σημειώνει κάθε χρόνο η Ardent, οι επιχειρήσεις βλέπουν σημαντική απόδοση επένδυσης από την αύξηση αυτής της μέτρησης. Η έρευνα δείχνει ότι κάθε νέο δολάριο δαπάνης που τίθεται υπό τον έλεγχο των προμηθειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση μεταξύ 6% και 12%, καθώς και βελτιωμένη ποιότητα και χαμηλότερο κίνδυνο.
Η αποταμίευση είναι τόσο η κορυφαία προτεραιότητα όσο και η κορυφαία μέτρηση απόδοσης του CPO, με τη μέση πραγματική εξοικονόμηση που επιτεύχθηκε πέρυσι (2022) στο 6,1%, ουσιαστικά σταθερή από το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Ο στόχος αποταμίευσης για το 2023 (6,6%) παρουσιάζει ελαφρά ανοδική τάση από πέρυσι, υποδεικνύοντας ότι οι ομάδες προμηθειών έχουν επίγνωση της ανάγκης να βελτιώσουν τις αποταμιεύσεις τους. Ωστόσο, αυτός ο στόχος εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από πριν και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, υποδηλώνοντας ότι οι CPO αναμένουν συνεχείς προκλήσεις από τον πληθωρισμό το επόμενο έτος.
Οι διευθετήσιμες δαπάνες που προέρχονται από πηγές αυξήθηκαν το 2022 σε 47,1%, υποδεικνύοντας ότι οι ομάδες προμηθειών σημειώνουν πρόοδο στον εντοπισμό και την προμήθεια περισσότερων κατηγοριών δαπανών. Ωστόσο, υπάρχει χώρος για περισσότερες πηγές. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει πάντα να υπάρχει χώρος για περισσότερη προμήθεια, ειδικά όταν υπάρχει μια ικανή κεντρική ομάδα eSourcing. Οι δαπάνες που συμμορφώνονται με τη σύμβαση αυξήθηκαν ελαφρώς στο 63,2%, υποδηλώνοντας ότι οι ομάδες προμηθειών πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση μεγαλύτερης συμμόρφωσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης. Το ποσοστό των ενεργοποιημένων προμηθευτών εκτινάχθηκε σχεδόν δέκα τοις εκατό στο 46,2% το 2023, ένδειξη της συνεχιζόμενης ψηφιακής μετατόπισης για τις προμήθειες και τους προμηθευτές τους.
Την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουμε την καλύτερη απόδοση στην κατηγορία των προμηθειών και τα χαρακτηριστικά του τι αντιπροσωπεύει το καλύτερο στην κατηγορία.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
CPO Rising 2023: CPO στο σταυροδρόμι
CPO Rising 2023: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023
Άνοδος CPO 2023: Η ατζέντα του CPO για το 2023
CPO Rising 2023: Priority Deep Dive — Για άλλη μια φορά, η αποταμίευση είναι πρώτη δουλειά
CPO Rising 2023: Τα κορυφαία επιτεύγματα των προμηθειών τα τελευταία 25 χρόνια (Μέρος 1)
CPO Rising 2023: Τα κορυφαία επιτεύγματα των προμηθειών τα τελευταία 25 χρόνια (Μέρος 2)
Με ετικέτα: Έρευνα Ardent Partners, Chief Procurement Officer, Compliance, CPO, Procurement, Spend Analysis