Οι αρετές της διατήρησης ηλικιωμένων κοτόπουλων

2
Οι αρετές της διατήρησης ηλικιωμένων κοτόπουλων

Ήταν ένα μακροχρόνιο αστείο που στο σπίτι μας κάποια χρόνια νιώθουμε ότι έχουμε και φυτώριο και γηροκομείο για κοτόπουλα. Αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα τα κοτόπουλα δεν γεννούσαν αυγά μετά την πτώση τους. Στον κόσμο των κοτόπουλου, θεωρούνται παλιά. Στο σημερινό μας κοπάδι, οι μικρότερες κότες μας είναι τέσσερις. Από την αρχή της διατήρησης των κοτόπουλων, είχα πάντα τη φιλοσοφία να επιτρέπω στις κότες μας να γεράσουν και να ζήσουν τη φυσική τους ζωή. Μόνο όταν είχα γηριατρικά κοτόπουλα κατάλαβα πραγματικά τις αρετές της διατήρησης μεγαλύτερων κοτόπουλων.

Τα κοτόπουλα ζουν συνήθως πέντε έως οκτώ χρόνια. Στην εμπορική εκτροφή κοτόπουλου, οι κότες μεταποιούνται κοντά στα δεύτερα γενέθλιά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο πρώτα χρόνια είναι τα πιο παραγωγικά για τις κότες. Μετά από αυτό, η παραγωγή αυγών μειώνεται. Αλλά εδώ στο σπίτι μου, δεν μπορούσα να καταλάβω αυτή τη σκέψη. Λοιπόν, αυτό απλώς έκανα και έκανα πάντα και ξέρετε τι, αποδεικνύεται, είναι πολύ εκπληκτικό να έχετε μεγαλύτερα κοτόπουλα στο κοπάδι σας.

Κάγκελο βράχο, μεγαλύτερη κότα
Ελιά, Ραγμένο Βράχο μου. Σοφά μάτια αν με ρωτάς.

Ορισμένες ράτσες κοτόπουλων όπως το Barred Rocks θα ζήσουν μέχρι την εφηβεία τους. Είναι γνωστά για τη μακροζωία. Όλα τα κοτόπουλα μας έχουν ζήσει από πέντε έως οκτώ χρόνια. Δεν είναι ποτέ αρκετός κατά τη γνώμη μου. Μακάρι να μπορούσαν να ζήσουν πολύ περισσότερο, γιατί είναι πραγματικά τόσο υπέροχοι.

Όπως και με τους ανθρώπους, αυτά τα ηλικιωμένα κοτόπουλα έχουν κερδίσει μια θέση σεβασμού και τιμής. Οι ρόλοι που είχαν συνήθως στο κοπάδι μπορεί να εξακολουθούν να είναι επίκαιροι, αλλά τις περισσότερες φορές έχουν παραιτηθεί από τις προηγούμενες θέσεις τους. Ωστόσο, εάν αφιερώσετε χρόνο παρατηρώντας, θα ανακαλύψετε ότι το άλλο μέλος του κοπαδιού τοποθετεί τα μεγαλύτερα κοτόπουλα σε ένα διαφορετικό επίπεδο, όχι εντελώς κοτόπουλα αλλά σίγουρα σεβαστή. Κατά κάποιο τρόπο, υψώνονται πάνω από τη φυσική σειρά ραμφίσματος και οι αλληλεπιδράσεις τους με τα νεότερα πιο κυρίαρχα πουλιά είναι συναρπαστικές.

Αυτά τα μεγαλύτερα πουλιά κάνουν επίσης υπέροχους δασκάλους για τα μικρότερα κοτόπουλα στο κοπάδι. Μοιράζονται γρήγορα τις γνώσεις τους σχετικά με τα αρπακτικά, τις μυστικές τοποθεσίες, την περιοχή όπου ζουν, πώς να χειρίζονται ταΐστρες, ποτίστρες και ούτω καθεξής. Αυτά τα κοτόπουλα βοηθούν επίσης τους άλλους να αναγνωρίσουν οικεία και ασφαλή πρόσωπα καθώς και απειλές. Τους «μαθαίνουν» τα σχοινιά στο κοτέτσι και ενώ είναι ελεύθερα.

Μητέρα κότα με νεοσσούς
Η μητρότητα μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει ένα χέρι.

Τα παλιά κοτόπουλα κάνουν εξαιρετικούς γονείς. Ακόμα κι αν αυτές οι κότες δεν γεννούν πλέον αυγά, το μητρικό ένστικτο εξακολουθεί να υπάρχει. Την άνοιξη, δεν είναι ασυνήθιστο να τα βρίσκουμε να κάθονται σκαρφαλωμένα πάνω σε αυγά που γεννούν μικρότερα κοτόπουλα. Το ορκίζομαι, μερικές φορές φαίνεται ότι και αυτές οι ηλικιωμένες κυρίες είναι χαζές. Πάνω σε ένα σωρό αυγά χωμένα απαλά στα φτερά του στήθους τους, ουρλιάζουν και σου φωνάζουν αν τολμήσεις να τα πάρεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βοηθούν τις νεότερες μητέρες στα μητρικά τους καθήκοντα, προσφέροντας βοήθεια και υπενθυμίζουν στις νεότερες την ασφάλεια, τη φροντίδα και τις καταστάσεις.

Τα κοτόπουλα έχουν πράγματι φίλους μέσα στο κοπάδι και το να βλέπεις τη συντροφικότητα και τις φιλίες να αντέχουν με τα χρόνια είναι τόσο υπέροχο. Έχουν φιλαράκια που λούζουν τη σκόνη, φιλαράκια με ελεύθερη βοσκή και αυτούς που θέλουν να ξεκουραστούν δίπλα τους τη νύχτα. Σκέφτομαι τόσο συχνά τον δεσμό που μοιράζονταν οι Oyster Cracker και Sunshine. Τα κοτόπουλα γίνονται επίσης φίλοι με την ανθρώπινη οικογένειά τους. Είναι μόνιμοι σύντροφοι και επισκέπτες όταν είμαστε έξω στον κήπο ή στο αίθριο. Ξέρουν τα ονόματά τους και έρχονται τρέχοντας για να μας χαιρετήσουν και να μας χαιρετήσουν. Πάντα τους θεωρούσα φίλους.

Νομίζω ότι στη σημερινή κοινωνία κάποιοι ξεχνούν γρήγορα την αξία των γενεών που έρχονται πριν από εμάς. Είναι ένας μεγάλος μεγάλος κύκλος ζωής. Είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της ζωής τους ταυτόχρονα μαζί. Κάθε ένα προσφέρει μια μοναδική και σημαντική προοπτική στους γύρω τους. Η ιστορία δεν ξεχνιέται και η γνώση περνάει. Νέοι νέοι ευδοκιμούν και ονειρεύονται το μέλλον. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως ένα μέλλον όπου τα κοτόπουλα ονειρεύονται να διασχίσουν πραγματικά το δρόμο και μια μέρα να το κάνουν κι αυτό.

Bir cevap yazın