Οι κορυφαίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023 « CPO RISING – THE SITE FOR CHIEF PROCUREMENT OFFICES & LEADERS IN SUPPLY MANAGEMENT

2
Οι κορυφαίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023 « CPO RISING – THE SITE FOR CHIEF PROCUREMENT OFFICES & LEADERS IN SUPPLY MANAGEMENT

Σήμερα, παρουσιάζουμε τη συνεχή κάλυψη της ετήσιας έκθεσης κατάστασης των προμηθειών της Ardent Partners, η οποία προέρχεται από σχεδόν 350 επικεφαλής προμηθειών (CPOs) και άλλα στελέχη προμηθειών. Η έκθεση αντιπροσωπεύει μια περιεκτική, ολόκληρη τη βιομηχανία άποψη για το τι συμβαίνει στον κόσμο των προμηθειών και καταγράφει την εμπειρία, τις επιδόσεις, την προοπτική και τις προθέσεις των CPO παγκοσμίως. Αυτή η ετήσια μελέτη είναι ένα έργο πάθους για εμάς και αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος του ερευνητικού μας ημερολογίου κάθε χρόνο. Είναι μια αναφορά που είναι διαθέσιμη αποκλειστικά σε μέλη της κοινότητάς μας.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα μοιραστούμε μερικά από τα βασικά ευρήματα και θα εξετάσουμε τους κινδύνους, τις προκλήσεις, τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι CPO και οι ομάδες τους το 2023 και μετά. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για προμήθεια. Η δυνατότητα επέκτασης της επιρροής της λειτουργίας εντός της επιχείρησης και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η απόδοση της ομάδας προμηθειών μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο και άμεση. Είναι επίσης εφικτό στα χέρια του σωστού CPO.

Η σημερινή ανάρτηση διερευνά τους κύριους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι CPO σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και τι σημαίνει αυτό για την ομάδα προμηθειών τους και την επιχείρηση.

Διαρκής κατάσταση αβεβαιότητας

Η διαρκής κατάσταση αβεβαιότητας για τους ηγέτες των προμηθειών που ξεκίνησε με την παγκόσμια πανδημία πριν από τρία χρόνια, συνεχίζεται σήμερα. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Κατάσταση των Προμηθειών» της Ardent Partners, σχεδόν οι μισοί (44%) όλων των CPO αισθάνονται «μεγάλη» αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί το 2023 και οι περισσότεροι εκφράζουν τουλάχιστον «κάποιο» επίπεδο αβεβαιότητας. Οι παράγοντες της αγοράς και οι οικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν άμεσα σε αυτό το αίσθημα ανησυχίας, όπως και η συνεχής κατάρρευση μακροχρόνιων θεσμών και κοινωνικών κανόνων, που άνοιξαν την πόρτα σε εξτρεμιστές, καταστροφολόγους και κακούς παράγοντες να κερδίσουν περισσότερη προσοχή και να προωθήσουν τις στενές τους ατζέντες.

Αυτό που είναι σταθερό μεταξύ των διαφόρων επιπέδων αβεβαιότητας είναι η κρισιμότητα του εντοπισμού των εξελισσόμενων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες και η επιχείρηση.

Προσδιορισμός των κορυφαίων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023

Η διαχείριση της προσφοράς είναι μια επιστήμη της αβεβαιότητας και μια τέχνη των πιθανοτήτων. Στο σημερινό πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον, τα στελέχη προμηθειών έχουν την αποστολή να διαχειρίζονται μια ολοένα αυξανόμενη σειρά κινδύνων. Οι επαγγελματίες προμηθειών είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια υλικών, υπηρεσιών και αγαθών από προμηθευτές που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι προμηθευτές βρίσκονται συχνά σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε γεωπολιτική αστάθεια, κλιματική αλλαγή και άλλες διαταραχές.

Το επίπεδο γενικής αβεβαιότητας που υφίσταται μεταξύ της ομάδας CPO αντανακλά μια σειρά κινδύνων υψηλού και μεσαίου επιπέδου που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες φέτος. Αυτό το πλήθος κινδύνων απειλεί να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, να επηρεάσει τους προϋπολογισμούς τους και να εμποδίσει την ικανότητά τους να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς στόχους. Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των τιμών προμηθευτή, οι πιέσεις του προϋπολογισμού στις προμήθειες και μια πιθανή ύφεση προσδιορίζονται ως τα τρία κύρια ζητήματα υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, τα γεωπολιτικά ζητήματα, η διασφάλιση της προσφοράς και οι περιορισμοί παραγωγής προσδιορίστηκαν ως υψηλού έως μεσαίου κινδύνου.

Χρησιμοποιώντας μια σταθμισμένη μέση ανάλυση, οι πέντε κορυφαίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023 είναι:

  1. Πληθωρισμός (και αυξήσεις τιμών προμηθευτή). Ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023. Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνολικών αυξήσεων των τιμών που σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται σε εταιρείες που επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη και όχι καθαρό οικονομικό πληθωρισμό. Σε ορισμένους κλάδους, τα κέρδη φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ευκαιρίες για τις ομάδες προμήθειας να απωθήσουν και να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές.
  1. Υφεση. Ενώ μια βαθιά ύφεση φαίνεται απίθανη σήμερα, η αστάθεια της αγοράς, όπως είναι, σημαίνει ότι δεν είναι εκτός τραπεζιού. Δεν είναι σαφές εάν οι παγκόσμιες νομισματικές πολιτικές μπορούν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας την ύφεση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι Οικονομικοί Διευθυντές έχουν προετοιμαστεί για πιο δύσκολες στιγμές με περικοπές προϋπολογισμού που έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένους πόρους για τις ομάδες προμηθειών φέτος.
  1. Πίεση του προϋπολογισμού στις προμήθειες. Η πίεση του προϋπολογισμού αποτελεί μείζονα ανησυχία για τα τμήματα προμηθειών το 2023, όπως και πέρυσι. Οι αυστηρότεροι προϋπολογισμοί περιορίζουν τους διαθέσιμους πόρους για τις ομάδες προμηθειών, καθιστώντας δύσκολη την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης και τη διατήρηση των προτύπων ποιότητας σε όλη τη λειτουργία. Η χρήση ταλέντων μη εργαζομένων τόσο με τακτικό όσο και με στρατηγικό τρόπο θα είναι μια σημαντική στρατηγική CPO φέτος. Το 2023, οι Ardent Partners και Future of Work Exchange Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 49% του συνολικού εργατικού δυναμικού της μέσης επιχείρησης αποτελείται από εξωτερικούς, μη εργαζομένους.
  1. Διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω γεωπολιτικών θεμάτων. Τα γεωπολιτικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει πολλά, πολλά προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι γεμάτο με γεωπολιτικούς κινδύνους και αβεβαιότητα που έχει χιονίσει εδώ και πολλά χρόνια. Η Ευρώπη παλεύει με τον πόλεμο, ενώ ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ αψηφούν τη μεταψυχροπολεμική τάξη και αμφισβητούν επιθετικά πολλές δυτικές αξίες. Η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και οι εντάσεις Ανατολής-Δύσης εκτοξεύονται. Αυτή είναι μια νέα οικονομική εποχή και μια εποχή που θέτει νέες και μεγάλες προκλήσεις για τους ηγέτες των προμηθειών το 2023 που βρίσκονται σε σταυροδρόμι.
  1. Διασφάλιση προμήθειας. Η διασφάλιση της προμήθειας αποτελεί μείζον μέλημα για τα τμήματα προμηθειών. Η διασφάλιση μιας αξιόπιστης αλυσίδας εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών και τη διατήρηση των λειτουργιών. Ωστόσο, η επικράτηση των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού καθιστά δύσκολη την απώθηση έναντι των αυξήσεων των τιμών και των προσαυξήσεων των κατεστημένων προμηθευτών.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα τμήματα προμηθειών το 2023 είναι πολυάριθμοι και περίπλοκοι και θα απαιτήσουν από τους CPO και τις ομάδες τους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και προετοιμασία, συμβάλλοντας στην προστασία των οργανισμών τους. Σε συνεντεύξεις με CPO που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, προέκυψαν αρκετά μεγαλύτερα θέματα όταν τους ζητήθηκε να συζητήσουν τι έκαναν για να καταπολεμήσουν τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ομάδες και οι επιχειρήσεις τους το 2023.

  1. Διαχείριση κινδύνου εφοδιασμού: Πολλοί CPO ξεκινούν επίσημες διαδικασίες αξιολόγησης/διαχείρισης κινδύνου το 2023, ενώ παράλληλα εργάζονται για να αυξήσουν τις πηγές προμήθειας τους και δημιουργούν εναλλακτικούς σχεδιασμούς/προδιαγραφές για βασικές κατηγορίες. Όσοι διαθέτουν προγράμματα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να βελτιώσουν τη διαχείριση και την παρακολούθηση κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  1. Συνεργασία και επικοινωνία: Οι περισσότεροι CPO που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι προσπαθούν να οικοδομήσουν μια πιο συνεργατική κουλτούρα και ανοιχτή επικοινωνία εντός της ομάδας προμήθειας και με εσωτερικούς ενδιαφερόμενους/λειτουργίες και στρατηγικούς εταίρους εφοδιασμού. Θέλουν οι ομάδες τους να εργαστούν προληπτικά για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη ισχυρότερων σχέσεων με σημαντικούς προμηθευτές.
  1. Διαφοροποίηση προσφοράς: Ορισμένοι CPO επεκτείνουν τα σχέδια τοπικής προσαρμογής της προσφοράς για να μειώσουν τα εισαγόμενα αγαθά, αναπτύσσουν διπλή προμήθεια σε σημαντικά τοπικά έργα/επιχειρήσεις, αυξάνουν τις εναλλακτικές λύσεις προμηθευτών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διαφοροποιούν τους προμηθευτές σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες.
  1. Ανάπτυξη και εκπαίδευση προσωπικού: Αρκετοί CPO παρέχουν βασική εισαγωγική εκπαίδευση στις προμήθειες σε όλα τα ανώτερα στελέχη και στελέχη και θέτουν υψηλότερες προσδοκίες για τις ομάδες τους.
  1. Στρατηγική ευθυγράμμιση και βελτίωση διαδικασιών: Οι CPO απλοποιούν τις διαδικασίες, αφαιρούν τα απόβλητα, βελτιώνουν τη λογοδοσία, παρέχουν εκπαίδευση ομάδας, αναπτύσσουν νέα σχέδια επιχειρηματικής συνέχειας υπό το φως των εξελισσόμενων επιχειρηματικών κινδύνων και εισάγουν πιο ουσιαστικές μετρήσεις και πολιτικές προμηθειών.

Την επόμενη εβδομάδα, θα βουτήξουμε στην ατζέντα του CPO και θα εξετάσουμε πού βρίσκονται οι βασικές προτεραιότητες των επικεφαλής προμηθειών (π.χ. εξοικονόμηση κόστους, κίνδυνος εφοδιασμού, ψηφιακός μετασχηματισμός κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

CPO Rising 2023: CPO στο σταυροδρόμι

Αύξηση λίστας CPO: Πέντε στρατηγικές CPO που βοηθούν στη διαχείριση της αβεβαιότητας

Skills for the Modern Procurement Pro – Supply Risk Management

Τα ζητήματα μακροεπίπεδου που επηρεάζουν το CPO αυτή τη στιγμή: Διασφάλιση εφοδιασμού

Με ετικέτα: Έρευνα Ardent Partners, Chief Procurement Officer, CPO, Inflation, Procurement, Risk Management, State of Procurement 2023, Supply Chain

Bir cevap yazın