Ο Μπάτλερ το έκανε

12
Ο Μπάτλερ το έκανε

Διορίζοντας τη Laphonza Butler για να πάρει τη ζεστή θέση της Dianne Feinstein στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης Gavin Newsom επέλεξε το δίδυμό του, κάποιον με ευέλικτη ηθική επιπέδου Cirque-du-Soleil και διασυνδέσεις με πλούσιους δωρητές σε όλες τις πλευρές των περισσότερων ζητημάτων. Από αυτή την άποψη, τουλάχιστον, είναι μια τέλεια εκπρόσωπος της πολιτικής της Καλιφόρνια.

Είναι «απλώς το καλύτερο άτομο που θα μπορούσα να βρω αυτή τη στιγμή σε αυτή τη δουλειά», είπε ο Newsom διορίζοντας τον Μπάτλερ. Ήθελε να επισημάνει το γεγονός ότι είναι μαύρη, λεσβία και – ως πρόεδρος της Λίστας της EMILY, μιας επιτροπής πολιτικής δράσης με στόχο την εκλογή γυναικών υπέρ των αμβλώσεων στο αξίωμα – ακτιβίστρια σε ένα θέμα σημαντικό για τη Newsom.

Άλλοι δεν το πιστεύουν. Η Ομάδα Μαύρων του Κογκρέσου τάχθηκε υπέρ του διορισμού της υποψήφιας για τη Γερουσία των ΗΠΑ, βουλευτή Μπάρμπαρα Λι (D-Oakland). Υπήνεμος, υποστήριξανείναι ο μόνος υποψήφιος της Γερουσίας με το θάρρος να «προωθήσει ακούραστα την προοδευτική ατζέντα».

Αλλά η επιλογή του Lee – ή των εκπροσώπων της Katie Porter (D-Irvine) ή του Adam Schiff (D-Los Angeles), των αντιπάλων του Lee στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ – θα είχε παραβιάσει την υπόσχεση του Newsom να επιλέξει έναν απλό επιστάτη, κάποιον που θα τελείωνε τη θητεία του Feinstein. και μετά παραδοθείτε με χάρη στον νικητή της εκστρατείας της Καλιφόρνια για τη Γερουσία των ΗΠΑ το 2024.

«Δεν θέλω να εμπλακώ στα προκριματικά», είπε ο Newsom μετά το θάνατο του Feinstein. «Θα ήταν τελείως άδικο για τους Δημοκρατικούς που έβγαλαν την ουρά τους. Αυτό το προκριματικό απέχει μόλις ένα θέμα μηνών. Δεν θέλω να ανατρέψω την ισορροπία αυτού».

Έπειτα υπάρχει και το ζήτημα της κατοικίας. Η Μπάτλερ ζει στο Μέριλαντ, όπου ήταν ακόμα εγγεγραμμένη για να ψηφίσει τη Δευτέρα.

«Από 40 εκατομμύρια κατοίκους της Καλιφόρνια, ο Γκάβιν Νιούσομ σοβαρά δεν μπορούσε να βρει κάποιον να υπηρετήσει στη Γερουσία;» ρώτησε ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Συνέλευσης Τζέιμς Γκάλαχερ. «Οι Καλιφόρνιοι αξίζουν πραγματική εκπροσώπηση, όχι πολιτική χάρη για έναν καλά συνδεδεμένο στέλεχος της εκστρατείας που δεν μένει καν εδώ».

Αλλά οι κριτικοί χάνουν αυτό το σημείο: ο Μπάτλερ είναι τέλειος για το Newsom και για την Καλιφόρνια. Και οι δύο έχουν κατακτήσει την τέχνη της εξυπηρέτησης δύο κυρίων – των ισχυρών συνδικάτων του κράτους και των δισεκατομμυριούχων τεχνολογίας της Silicon Valley.

Με καταγωγή από το Μισισιπή, η Μπάτλερ έκανε το όνομά της ως προοδευτική ηγέτης συνδικάτων, οργανώνοντας στη Βαλτιμόρη, το Μιλγουόκι και τη Φιλαδέλφεια. Ήρθε στην Καλιφόρνια το 2009, όπου οργάνωσε φροντιστές και νοσοκόμες στο σπίτι. Ξεκινώντας το 2013, ηγήθηκε της Διεθνούς Ένωσης Υπαλλήλων Υπηρεσιών (SEIU), κερδίζοντας την κορυφαία θέση στο SEIU Local 2015, το μεγαλύτερο σωματείο της Καλιφόρνια, μέχρι την αναχώρησή της στα τέλη του 2018.

Αλλά εδώ είναι τα χρήματα: το 2019, ο Μπάτλερ εντάχθηκε στο SCRB Strategies (τώρα Στρατηγικές Bearstar) και πήδηξε στον κόσμο της πολιτικής διαβούλευσης. Η Uber την πήρε αμέσως ως σύμβουλος και συνδικαλιστικός σύνδεσμος κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτής της εταιρείας να σκοτώσει το AB 5.

Υποστηριζόμενο από το SEIU, το AB 5, που αποκαλείται καθομιλουμένως Gig Worker Bill, προσπάθησε να αναγκάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε πλήρη απασχόληση – μια άμεση επίθεση στο επιχειρηματικό μοντέλο εταιρειών όπως η Uber, η Lyft και η DoorDash. Αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων σε εταιρείες που εξαρτώνται από ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούς, οι ηγέτες των συνδικάτων ήλπιζαν να διευκολύνουν τον εξαναγκασμό των οδηγών να ενταχθούν σε συνδικάτα.

Η πρόσληψη του Μπάτλερ – ενός εργατικού ηγέτη που αγωνίζεται ενάντια στα συνδικάτα – ήταν αυτό που το Χόλιγουντ θα αποκαλούσε «γενναία» παράσταση. Η Uber πλήρωσε στην Bearstar 185.000 $ για τις υπηρεσίες της Μπάτλερ από το 2019 έως το 2020. Σε αυτόν τον ρόλο, η πρώην πρωταθλήτρια SEIU στράφηκε εναντίον των συντρόφων της στο συνδικάτο για να συμβουλεύσει τον γίγαντα των μεταφορών.

«Ήταν μια τεράστια προδοσία» λέει ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου. «Κάθισε στο δωμάτιο παλεύοντας για την Uber, όχι για την εργασία».

Όπως και η ίδια η Μπάτλερ, η Bearstar λειτουργεί από όλες τις πλευρές. Μπορεί να υπερηφανεύεται για μια λίστα όλων των αστέρων με παλαιότερους πολιτικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν, ο οποίος διόρισε τον Μπάτλερ στο Συμβούλιο Αντιβασιλέων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2018. Ο Newsom ήταν πελάτης της Bearstar, όπως και η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020, Kamala Harris.

Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί γιατί ο Μπάτλερ, ενώ εργαζόταν για να υποστηρίξει την εκστρατεία της Uber για τη δολοφονία του AB 5, εργαζόταν επίσης για την απέριττη καμπάνια Harris for President. Σε μια στιγμή που μπορεί να δημιούργησε άβολες συζητήσεις στην κουζίνα της εκστρατείας, ο Χάρις υποστηρίζεται AB 5, που υπόσχεται, εάν εκλεγεί, να συνδέσει το AB 5 στον ομοσπονδιακό κανονισμό εργασίας.

Όμως, η καταστροφική προεκλογική εκστρατεία του Χάρις δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του Χάρις και του Μπάτλερ. Μια δεκαετία πριν, Μπάτλερ βοήθησα Η Χάρις στην υποψηφιότητά της για γενική εισαγγελία το 2010, εμποδίζοντας τη SEIU να υποστηρίξει αρκετούς άλλους Δημοκρατικούς στην κούρσα. του μπάτλερ επιρροή στην ψήφο του συνδικάτου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ισχνή νίκη του Χάρις.

Η άνοδος της Χάρις στη γενική εισαγγελέα της Καλιφόρνια αποτέλεσε το εφαλτήριο για την προεδρική εκστρατεία της Χάρις το 2020, μια προσπάθεια τόσο δυσλειτουργική που, όταν η εκστρατεία της κατέρρευσε στις αρχές του 2020, οι μαύροι ψηφοφόροι ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν, τον Μπέρνι Σάντερς και περιστασιακά την Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Χάρις. Ο Μπάιντεν έσωσε ανεξήγητα τη Χάρις από την ατιμία όταν την επέλεξε για τον ρόλο του αντιπροέδρου.

Με τον Laphonza Butler, δεν θα υπήρχε Πρόεδρος Harris το 2020. Χωρίς τον Μπάτλερ, είναι πιθανό να μην υπήρχε Αντιπρόεδρος Χάρις.

Υπάρχει μια άλλη ενδιαφέρουσα σύνδεση: ο συμβουλευτικός ρόλος της Μπάτλερ στην Uber την έφερε κοντά στον Τόνι Γουέστ, τον κουνιάδο του Χάρις. Πρώην ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, ο Γουέστ ήταν ο επικεφαλής νομικός υπάλληλος και γραμματέας της Uber κατά τη διάρκεια του αγώνα AB 5. Ο West και ο Butler βοήθησαν στη διαχείριση της επιτυχημένης πρωτοβουλίας ψηφοφορίας της Uber για την εξαίρεση των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας από το AB 5. Οι Uber, Lyft, DoorDash και άλλοι ξόδεψαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σχετικά με την πρωτοβουλία του ψηφοδελτίου· Η Uber πλήρωσε τη Δύση πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια το 2020.

Όταν τη διόρισε ο Νιούσομ, ο Μπάτλερ μπορεί να είχε αξιοποιήσει στο έπακρο το περίεργο βιογραφικό της. Ίσως να είχε επισημάνει ότι ήταν σε θέση να κάνει συμφωνίες μεταξύ ισχυρών ομάδων συμφερόντων που δεν τα πηγαίνουν πάντα καλά. Αντίθετα, ξαναγύρισε, ισχυριζόμενη ότι είναι α συνδικαλιστής.

Ο Μπάτλερ θα καλύψει τη θέση του Φάινσταϊν μέχρι τον Νοέμβριο του 2024. Και θυμάστε την υπόσχεση του Νιούσομ ότι, διορίζοντας έναν αουτσάιντερ, θα άφηνε τους τρεις σημερινούς υποψηφίους της Γερουσίας – Σιφ, Πόρτερ και Λι – να μάχονται για ψήφους; Επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την παροδική του πίστη στην αλήθεια, ο Newsom λέει τώρα ότι δεν θα απαιτήσει να παραιτηθεί από την εκστρατεία. Η Μπάτλερ δεν είπε τίποτα, ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε το ενδιαφέρον της να διατηρήσει τη θέση της Γερουσίας μετά το 2024. Αν και η Μπάτλερ ζει στο Μέριλαντ, αυτή είναι η ευελιξία για την οποία οι πολιτικοί της Καλιφόρνια έχουν γίνει διάσημοι.

Ο Chris LaBella είναι ερευνητής στο California Policy Center και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Santa Barbara.

Bir cevap yazın