197 Προβολές

Εικονίδιο της ηπείρου της Αφρικής. Αυτή η διανυσματική απεικόνιση 100% χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης διαθέτει το κύριο εικονίδιο που απεικονίζεται με μαύρο χρώμα μέσα σε ένα λευκό τετράγωνο. Οι εναλλακτικές χρωματικές επιλογές σε μπλε, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο βρίσκονται στα δεξιά του εικονιδίου και είναι διατεταγμένες σε κάθετη στήλη. Πηγή εικόνας: Getty images
Του Μπέρτι Τζέικομπς
Η ήπειρος καταστρέφεται από πολλούς παράγοντες που αναστέλλουν την επισιτιστική ασφάλεια και έχει παγιδευτεί σε αυτό που μια πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλεί «η τέλεια καταιγίδα».
Οι συνέπειές του είναι καταστροφικές. Την πανδημία του Covid-19 ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και λιπασμάτων.
Τώρα, η Αφρική βρίσκεται στη μέση μιας καταιγίδας αυξημένου χρέους και πληθωρισμού, καθώς και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνει ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε Αφρικανούς πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος και ότι περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας. Για το North-West University (NWU), αυτοί οι αριθμοί είναι απαράδεκτα υψηλοί και, μεταξύ πολλών άλλων προσπαθειών, αντιμετωπίζονται από την εξειδικευμένη περιοχή του πανεπιστημίου Food Security and Safety (FSS).
«Η μικροβιολογία είναι ένα από τα δομικά στοιχεία που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ποιότητας και της ακεραιότητας του συστήματος τροφίμων», λέει ο καθηγητής Olubukola Babalola, διευθυντής Ασφάλειας και Ασφάλειας Τροφίμων στη Σχολή Μικροβιολογίας στη Σχολή Φυσικών και Γεωργικών Επιστημών στο Το Πανεπιστήμιο.
«Στο FSS, συμβάλλουμε στη διασφάλιση της διέλευσης από φάρμα σε πιρούνι ασφαλών και ασφαλών τροφίμων, καθώς είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για την πρόληψη των περισσότερων προκλήσεων για την ανθρώπινη υγεία τον τελευταίο καιρό. Η έρευνά μας στοχεύει να προτείνει ασφαλείς και ασφαλείς μικροοργανισμούς που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών ως εναλλακτικές λύσεις στη χρήση χημικών στη γεωργία. Ερευνούμε επίσης τους μικροοργανισμούς που προκαλούν φυτικές ασθένειες και πηγές μόλυνσης των τροφίμων και αναπτύσσουμε τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο αυτών», εξηγεί, ενώ προσθέτει ότι δίνεται έμφαση στη διερεύνηση μικροοργανισμών που είναι ανεκτικοί στις πιέσεις που προκαλούνται από την ξηρασία, καθώς και ως μικροοργανισμοί που είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες.
«Εξετάζουμε επίσης καλλιεργητές φυτών που μπορούν να καλλιεργηθούν σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και ερευνούμε τις πηγές αλλοίωσης μετά τη συγκομιδή και των τροφίμων και την παράταση της διάρκειας ζωής των ειδών διατροφής για να βελτιώσουμε τη συντήρηση».
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα αφρικανικό πλαίσιο –και έχοντας κατά νου πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά την επισιτιστική ασφάλεια στην ήπειρο– είναι ότι η Ασφάλεια και η Ασφάλεια Τροφίμων στο NWU εξετάζει επίσης τη συμβολή των γεωργικών συστημάτων – από την παραγωγή, την εμπορία, την επεξεργασία και την αξία προσθήκη στην τεχνολογία και την κατανάλωση – στην επισιτιστική ασφάλεια των νοικοκυριών.
Ο καθηγητής Babalola λέει ότι, «Η έρευνά μας ασχολείται τόσο με την τεχνική όσο και με την κοινωνικοοικονομική δυναμική της επισιτιστικής ασφάλειας. Αναπτύσσει στρατηγικές για τη βιώσιμη βελτίωση των παραγωγικών τοπικών συστημάτων καλλιέργειας και κτηνοτροφίας των αγροτικών νοικοκυριών, με ιδιαίτερο μέλημα τον ρόλο των γηγενών τροφίμων στην επισιτιστική ασφάλεια των νοικοκυριών.
Η κατάρτιση μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της οντότητας. Αυτοί οι μαθητές διεξάγουν έρευνα στα υποπρογράμματα, συγκεκριμένα παραγωγή και διαθεσιμότητα τροφίμων, οικονομική προσιτότητα και προσβασιμότητα τροφίμων, ασφάλεια τροφίμων και, τέλος, κλιματική αλλαγή».
Το NWU έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, από τους οποίους ο SDG 2 (Zero Hunger) είναι μόνο μία προτεραιότητα.
Αυτό συνεπάγεται τον τερματισμό της πείνας, την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και βελτιωμένης διατροφής, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.
Η σημασία αυτού του έργου δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όχι μόνο για την ήπειρο, αλλά και για τη Νότια Αφρική. Όπως δηλώνει ο καθηγητής Babalola: «Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, παρά τις δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της ασφαλούς παραγωγής τροφίμων και την ανακούφιση της φτώχειας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) λένε ότι η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει μια επικείμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας εάν δεν υπάρξει επείγουσα δράση για τη διόρθωση μη βιώσιμων πρακτικών. Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς η μείωση του φορτίου κοστίζει στους αγρότες δισεκατομμύρια ραντ για να διατηρήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού.
Αυτό επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της παραγωγής τροφίμων στη Νότια Αφρική καθιστώντας τα τρόφιμα ακριβά και απρόσιτα σε πολλούς και αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων και των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια τροφίμων και πείνα».
Είναι μια μεγάλη, ακόμη και τρομακτική εικόνα που ζωγραφίζεται, αλλά μέσω των προσπαθειών οντοτήτων όπως η Ασφάλεια και η Ασφάλεια Τροφίμων στο NWU, μια πλειάδα ειδικών επιλύουν τεράστια προβλήματα μαζί.