16 Συμπτώματα άρρωστου κοτόπουλου & θεραπείες άρρωστου κοτόπουλου

1
16 Συμπτώματα άρρωστου κοτόπουλου & θεραπείες άρρωστου κοτόπουλου

Συμπτώματα άρρωστου κοτόπουλου και θεραπεία άρρωστου κοτόπουλου

Ως φύλακας κοτόπουλου στην αυλή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα κοινά συμπτώματα άρρωστου κοτόπουλου και τη θεραπεία του άρρωστου κοτόπουλου. Πολλά συμπτώματα ασθένειας στα κοτόπουλα διπλασιάζονται επίσης από τα φυσιολογικά περιστατικά σε πτηνά που ξεφλουδίζουν και μεγαλώνουν. Για να προσδιορίσετε εάν τα κοτόπουλα σας παρουσιάζουν σημάδια σοβαρής ασθένειας ή βιώνουν φυσιολογικούς «πόνους ανάπτυξης», θα πρέπει να ξέρετε πώς είναι ένα υγιές κοτόπουλο αρχικά.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που έφερα στο σπίτι ένα άρρωστο κοτόπουλο. Πήγα σε μια ανταλλαγή κοτόπουλου (σαν πώληση) και έφερα στο σπίτι αυτό που νόμιζα ότι ήταν ένα απολύτως κανονικό πουλί. Αλλά το επόμενο πρωί έβηχε και φτερνιζόταν παντού. Μερικά κοτόπουλα μπορεί να φαίνονται απόλυτα υγιή, αλλά στην πραγματικότητα εμφανίζουν τα κρυμμένα ανθυγιεινά συμπτώματα όταν βρίσκονται σε πίεση. Δεν το ήξερα αυτό ως νέος κτηνοτρόφος, αλλά σίγουρα το ξέρω τώρα!

Ας δούμε πώς μοιάζει ένα υγιές κοτόπουλο και πώς μοιάζει ένα ανθυγιεινό κοτόπουλο. Αυτά τα κοινά πράγματα θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε, ως επί το πλείστον, εάν το κοτόπουλο σας είναι άρρωστο ή απλώς έχει υψηλή συντήρηση. Θα συνδέσω επίσης μερικές άλλες αναρτήσεις σχετικά με τις επιλογές θεραπείας για άρρωστο κοτόπουλο για εσάς!

16 Συμπτώματα άρρωστου κοτόπουλου και θεραπείες άρρωστου κοτόπουλου

Μάθετε πώς είναι ένα υγιές κοτόπουλο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε όταν προσδιορίζετε την υγεία του κοπαδιού κοτόπουλου είναι το χρώμα της χτένας. Μια έντονο κόκκινο χτένα είναι μια καλή ένδειξη ότι έχετε ένα κοτόπουλο σε καλή υγεία.

Τα υγιή πτηνά θα έχουν επίσης:

 • γυαλιστερά φτερά που δεν είναι βολάν ή αποσπασματικά
 • καθαρά και λαμπερά μάτια
 • χωρίς εκκρίσεις από τη μύτη ή τα μάτια
 • καθαρό και καθαρό αεραγωγό

Όπως ανέφερα, μερικές φορές μπορεί να έχετε ένα κοτόπουλο που φαίνεται εντελώς υγιές αλλά στη συνέχεια εμφανίζει ξαφνικά συμπτώματα. Γενικά, τα κοτόπουλα δεν θα εμφανίσουν τα συμπτώματά τους μέχρι να αρρωστήσουν πραγματικά. Επειδή τα κοτόπουλα είναι θηράματα, κρύβουν τα πράγματα αρκετά καλά. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε συντονισμένοι με το κοπάδι σας και να παρατηρείτε βασικά σημάδια πριν το κοτόπουλο εμφανίσει τα χειρότερα συμπτώματα.

16 πιο κοινά συμπτώματα άρρωστου κοτόπουλου

Τώρα που ξέρετε πώς είναι ένα υγιές κοτόπουλο, πρέπει να γνωρίζετε τα πιο κοινά σημάδια ασθένειας που πρέπει να αναζητήσετε στο κοπάδι σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν αντιμετωπίζετε κοινά προβλήματα ή μια σοβαρή ασθένεια με το άρρωστο κοτόπουλο σας.

1. Αποχρωματισμός της χτένας

Αν παρατηρήσετε ένα πουλί με αποχρωματισμένη χτένα, μπορεί να έχετε ένα άρρωστο κοτόπουλο. Ο αποχρωματισμός της χτένας μπορεί να είναι σημάδι πολλών διαφορετικών ασθενειών, αλλά εδώ είναι μερικές ιδέες για το τι θα μπορούσατε να αντιμετωπίζετε.

 • ΕΝΑ χλωμή χτένα μπορεί να υποδηλώνει θερμική εξάντληση, μολυσματικό κόρυζα, ακάρεα, ψείρες ή σκουλήκια. Συνήθως οφείλεται σε έλλειψη ροής αίματος ή σε χαμηλό αριθμό αίματος.
 • ΕΝΑ μωβ χτένα μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης οξυγόνου λόγω ασφυξίας, εγκεφαλικού επεισοδίου, σκουληκιών ή δυνητικά γρίπης των πτηνών. Μπορεί επίσης να είναι απλώς ένας δείκτης υπερβολικής ροής αίματος, όπως όταν ο κόκορας σας είναι τρελός.
 • ΕΝΑ μαύρη χτένα είναι ένας πιθανός δείκτης ευλογιάς ή κρυοπαγήματος.

Παρατηρήστε άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται μαζί με τον αποχρωματισμό της χτένας πριν επιχειρήσετε μια διάγνωση.

2. Μειωμένη παραγωγή αυγών

Η μειωμένη παραγωγή αυγών σε ενήλικα πτηνά θα μπορούσε να είναι σημάδι ασθένειας Ή ένδειξη ότι το πουλί σας λιώνει, γερνάει ή λεπταίνει για την εποχή.

Εάν παρατηρήσετε ότι η παραγωγή αυγών ενός κοτόπουλου μειώνεται, αρχίστε να παρατηρείτε το πουλί για τυχόν άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να σας δώσουν περισσότερες ενδείξεις για την ασθένεια με την οποία αντιμετωπίζετε. Συχνά είναι ένα ζήτημα εσωτερικού ή εξωτερικού παρασίτου. Ή μπορεί απλώς τα κουτιά φωλιάς σας να μην διατηρούνται πολύ καθαρά και να βρίσκονται κάπου αλλού.

3. Ξαφνική απώλεια βάρους & Μειωμένη όρεξη

Εάν πιστεύετε ότι το πουλί σας έχει μειωμένη όρεξη, προσφέρετέ του λίγη τροφή και, στη συνέχεια, ελέγξτε την καλλιέργεια αργότερα για να δείτε αν είναι ακόμα άδεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν τρώει ή όχι.

Η απώλεια βάρους και η μείωση της όρεξης μπορεί να είναι σημάδια ασθένειας στο κοπάδι σας, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί η ασθένεια με βάση αυτά τα συμπτώματα και μόνο. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να σας κάνουν να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά θα χρειαστεί να εξετάσετε τα άρρωστα πουλιά σας για περισσότερα συμπτώματα πριν επιχειρήσετε να τα διαγνώσετε. Η έλλειψη όρεξης συχνά συνοδεύεται από λήθαργο ή το κοτόπουλο σας δεν ραμφίζει ενεργά όπως θα έκανε συνήθως.

4. Λήθαργος

Ο λήθαργος είναι ένα άλλο γενικό σύμπτωμα άρρωστου κοτόπουλου που μπορεί να σηματοδοτήσει πολλές διαφορετικές ασθένειες. Εάν παρατηρήσετε ένα ληθαργικό κοτόπουλο, αρχίστε να παρατηρείτε για άλλα πιθανά συμπτώματα. Μερικές φορές ο λήθαργος διαρκεί μια μέρα και το κοτόπουλο σας επιστρέφει στο φυσιολογικό, αλλά άλλες φορές είναι σημάδι μιας πολύ πιο σοβαρής ασθένειας. Μερικές φορές λίγο νερό με μέλι ή ζαχαρόνερο είναι μια γρήγορη θεραπεία άρρωστου κοτόπουλου για να αναζωογονήσετε ένα κοτόπουλο. Μερικές φορές αυτό είναι το μόνο που χρειάζονται (ηλεκτρολύτες). Αλλά συνήθως, είναι σύμπτωμα ενός βαθύτερου ζητήματος.

5. Hard or Mushy Crop

Τα ζητήματα της καλλιέργειας πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται γρήγορα επειδή η καλλιέργεια είναι απαραίτητη για την πέψη ενός πτηνού. Εάν η σοδειά του κοτόπουλου σας είναι σκληρή ή σβολιασμένη, μπορεί να έχει επηρεαστεί.

Μια χυλώδης καλλιέργεια είναι ένας καλός δείκτης ξινής καλλιέργειας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη θεραπεία για το άρρωστο κοτόπουλο στους συνδέσμους στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

6. Ανωμαλία στα μάτια

Τα μάτια ενός άρρωστου κοτόπουλου μπορεί να είναι μισόκλειστα, κουρασμένα, αφρώδη, αποχρωματισμένα ή κολλώδη.

 • Τα κουρασμένα μάτια μπορεί να υποδεικνύουν πολλές ασθένειες όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
 • Οι φυσαλίδες στα μάτια είναι σημάδι λοιμώδους βρογχίτιδας ή μόλυνσης από Mycoplasma Gallusepticum (MG)/Mycoplasma Synoviae (MS). Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι απλώς ένα σημάδι αλλεργικής αντίδρασης στη σκόνη ή υπερβολική αμμωνία που συσσωρεύεται στο κοτέτσι.
 • Η γκρίζα ίριδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Mareks στα κοτόπουλα.
 • Η κολλώδης έκκριση μπορεί να υποδηλώνει μολυσματική κόρυζα ή χολέρα πτηνών. Μπορεί επίσης να είναι ένα σήμα βλεννογόνου εκκένωσης.

7. Ξύσιμο

Αν δείτε τα κοτόπουλα σας να ξύνονται μόνα τους, μάλλον έχετε να κάνετε με περίπτωση ψείρας ή ακάρεων. Αυτό δεν είναι μόνο η κοινή γρατσουνιά καθαρισμού. Με εξωτερικά παράσιτα, συχνά θα ξύνουν και θα κουνάνε το κεφάλι τους πιο συχνά.

8. Χωλότητα ή κωπηλασία

Ένα άρρωστο κοτόπουλο που αντιμετωπίζει ποδοπάτημα, Marek’s, Νόσος του Newcastle ή δεσμεύεται με αυγά μπορεί να παρουσιάσει χωλότητα ή κωπηλασία. Είναι πιο συνηθισμένο το πόδι ή το αυγό.

9. Ζυγαριά στα πόδια

Αυτό είναι σχεδόν πολύ προφανές. Όταν ένα κοτόπουλο έχει ανασηκώσει και έχει φλεγμονή λέπια στα πόδια του, πιθανότατα έχει φολιδωτά ακάρεα στα πόδια. Θα κάνατε την ίδια θεραπεία για το άρρωστο κοτόπουλο για αυτό όπως θα κάνατε με άλλα εξωτερικά προβλήματα ακάρεων.

10. Ασυνεπή περιττώματα

Να προσέχετε τα κόπρανα του κοπαδιού σας. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ασυνέπειες, προσέξτε. Μπορεί να αντιμετωπίζετε μια σειρά από ασθένειες από κοκκιδίωση (διάρροια) ή pulorum (λευκά κόπρανα), μέχρι τη νόσο του Newcastle (διάρροια).

11. Βουλωμένη εξαερισμός

Αν παρατηρήσετε νεαρούς νεοσσούς που έχουν βουλωμένα ανοίγματα, τότε πιθανότατα έχετε να κάνετε με Pasty Butt. Όταν βλέπετε αυτό να συμβαίνει σε ενήλικα πουλιά, ονομάζεται Vent Gleet, γνωστός και ως κλοακίτιδα.

12. Παραμορφωμένα αυγά

Τα παραμορφωμένα ωάρια συμβαίνουν κάθε τόσο χωρίς λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν βλέπετε συχνά αβγά με ακανόνιστο σχήμα, τότε μπορεί να είναι σημάδι άρρωστου κοτόπουλου.

Τα ακανόνιστο σχήμα και τα αυγά χωρίς κέλυφος μπορεί να είναι σημάδι των ακόλουθων προβλημάτων υγείας του κοτόπουλου:

 • λοιμώδη βρογχίτιδα
 • Σύνδρομο πτώσης αυγών
 • Γρίπη των πουλερικών
 • έλλειψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών
 • καρκίνο των πτηνών

13. Δυσκολία στην αναπνοή / Αναπνευστική δυσχέρεια

Όταν βλέπετε κοτόπουλα που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, μπορεί να αντιμετωπίζουν μια σειρά από αναπνευστικά προβλήματα, όπως μολυσματική κόρυζα, λοιμώδης βρογχίτιδα, νόσος του αερόσακου, ξινή καλλιέργεια, μυκόπλασμα ή νόσος του Newcastle. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει απλώς ότι ο αεραγωγός τους είναι φραγμένος από ένα ραβδί ή άλλο αντικείμενο. Φροντίστε να διερευνήσετε πριν από τη διάγνωση.

14. Φαλακρές κηλίδες/Λείπουν Φτερά

Τα κοτόπουλα που έχουν φαλακρά σημεία ή μπαλώματα από φτερά που λείπουν συνήθως προσβάλλονται από ψείρες και/ή ακάρεα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα φαλακρά σημεία μπορεί να σημαίνουν ότι το πουλί εκφοβίζεται από άλλους στο κοπάδι, γι’ αυτό προσέχετε τη συμπεριφορά τους. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει απλώς ότι έχουν πέλμα κόκορα – γνωστός και ως, ο κόκορας έχει τις αγαπημένες του κότες και φθείρει τα φτερά τους από το ζευγάρωμα. Τα εξωτερικά παράσιτα δεν συνοδεύονται μόνο από φαλακρά σημεία, αλλά και πολύ κουρελιασμένα και αναστατωμένα φτερά. Από όλα τα συμπτώματα του άρρωστου κοτόπουλου, τα προβλήματα με τα φτερά είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα που πρέπει να δείτε πρώτα.

15. Κηλίδες και βλάβες

Οι λευκές κηλίδες στο στόμα και στην καλλιέργεια ενός κοτόπουλου είναι ένδειξη τσίχλας. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από μια άσχημη μυρωδιά. Οι βλάβες στο στόμα και στο δέρμα των κοτόπουλων είναι σημάδι ευλογιάς των ορνίθων, μιας εξαιρετικά μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης. Το ωραίο με την ευλογιά των ορνίθων, ωστόσο, είναι ότι μόλις τα κολλήσουν τα κοτόπουλα σας, έχουν ανοσία για μια ζωή. Η υγρή ευλογιά είναι σίγουρα πιο μεταδοτική και σοβαρή από την ξηρή ευλογιά. Η ευλογιά συχνά προέρχεται από τα κουνούπια που δαγκώνουν τα κοτόπουλα σας και μεταφέρουν τον ιό.

16. Παράλυση

Ένα πιο σοβαρό και εύκολα αντιληπτό σύμπτωμα του άρρωστου κοτόπουλου είναι η παράλυση. Η παράλυση των ποδιών και των φτερών είναι ένας δείκτης της νόσου του Marek στα κοτόπουλα. Η παράλυση των ποδιών, των φτερών και του λαιμού είναι επίσης σημάδι αλλαντίασης ή τοξικότητας από μούχλα.

Επιλογές θεραπείας και πρόληψης για άρρωστο κοτόπουλο

Το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε υγιή κοτόπουλα είναι να αποτρέψετε τις ασθένειες των κοτόπουλου. Και επίσης, να κατανοήσουμε τα συμπτώματα του άρρωστου κοτόπουλου μόλις εμφανιστούν.

Μπορείτε να εργαστείτε για να αποτρέψετε τις ασθένειες του κοτόπουλου που μπορούν να αποφευχθούν, διασφαλίζοντας ότι:

 • δεν ξαπλώνουν σε βρεγμένο κρεβάτι/τρέχουν
 • έχουν άφθονο καθαρό και φρέσκο ​​πόσιμο νερό
 • δεν βρίσκονται σε αγχωτικό περιβάλλον
 • να έχετε ένα καθαρό κοτέτσι
 • έχουν μη μολυσμένες ζωοτροφές
 • προσφέρονται προληπτικά βότανα

Για να το τυλίξετε τακτοποιημένα, απλώς βεβαιωθείτε ότι τα πουλιά σας έχουν ένα καθαρό περιβάλλον με άφθονο γλυκό νερό που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές κοπάδι. Παρακολουθήστε τα πουλιά σας για τυχόν ασυνέπειες. Εάν γνωρίζετε πώς ενεργούν κανονικά τα κοτόπουλα σας, τότε θα είστε σε θέση να επιλέγετε γρήγορα τα ζητήματα που προκύπτουν.

Εάν έχετε ήδη να κάνετε με ένα άρρωστο πουλί, είναι καλή ιδέα να χωρίσετε το μολυσμένο πουλί για να μειώσετε την εξάπλωση της ασθένειας σε περίπτωση που είναι μεταδοτικό. Θα χρειαστεί επίσης να παρατηρήσετε το υπόλοιπο κοπάδι για παρόμοια συμπτώματα. Μου αρέσει πάντα να αντιμετωπίζω ολόκληρο το κοπάδι μου ολιστικά, αν μπορώ, όταν ένα πουλί αρρωσταίνει ή παρουσιάζει συμπτώματα λήθαργου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία του άρρωστου κοτόπουλου, δείτε αυτές τις αναρτήσεις:

Bir cevap yazın