AB 5 Ενημέρωση

8
AB 5 Ενημέρωση

Σημείωση του συντάκτη: Υπάρχει τόση παραπληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση του AB 5, που ζητήσαμε από την Karen Anderson, ιδρύτρια του Freelancers Against AB 5, μια ενημέρωση.

 1. Το ΑΒ5 δεν έχει ανατραπεί. Εξακολουθεί να είναι ο νόμος και συνεχίζει να προκαλεί τον όλεθρο σε μια τεράστια δέσμη επαγγελμάτων και τομέων στην Καλιφόρνια – από τέχνες του θεάματος, προγραμματισμό εκδηλώσεων και διδασκαλία έως μεταγραφή, ανεξάρτητη δημιουργία ταινιών, κοινοτικό θέατρο και βιντεοσκόπηση.
 2. Το Prop 22 δεν κατάργησε το AB5, ούτε εξαιρούσε ολόκληρη την «οικονομία συναυλιών». Εγκρίθηκε από σχεδόν το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων τον Νοέμβριο του 2020, το Prop 22 ήταν μια πρωτοβουλία ψηφοδελτίων που παρείχε μια αποκλειστική διάσπαση μόνο για υπηρεσίες διανομής κατά παραγγελία και βασισμένες σε εφαρμογές. Η αποκαλούμενη «οικονομία συναυλιών» περιλαμβάνει πολλούς άλλους τομείς όπως η οικιακή εργασία, η τεχνολογία και κάθε είδους εργασία που είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, οι οποίοι ΔΕΝ εξαιρούνται μέσω του Prop 22.
 3. Τον Αύγουστο του 2021, ένας δικαστής στην κομητεία Alameda έκρινε το Prop 22 αντισυνταγματικό. Ο κλάδος διανομής και διανομής που βασίζεται σε εφαρμογές άσκησε έφεση κατά της απόφασης και τον Μάρτιο του 2022, το Εφετείο επικύρωσε το μεγαλύτερο μέρος του Prop 22. Από τον Οκτώβριο του 2023, η SEIU ασκεί έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια, το οποίο συμφώνησε να εκδικάσει την υπόθεση .
 4. Οι φορτηγατζήδες είχαν τη δυνατότητα να είναι ανεξάρτητοι εργολάβοι για σχεδόν 2 ½ χρόνια μετά την ψήφιση του AB5. Ο κλάδος των φορτηγών είχε μια προκαταρκτική διαταγή κατά της επιβολής του AB5 στον τομέα των φορτηγών από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022, όταν οι συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις έληξαν αφού η SCOTUS αρνήθηκε να ακούσει την υπόθεση στην έφεση. Η προκαταρκτική διαταγή διαλύθηκε και επικράτησε η απόφαση του Ninth Circuit κατά της αγωγής του California Trucking Association. Το AB5 είναι πλέον επίσημα σε ισχύ στον τομέα των φορτηγών. Η CTA και η OOIDA (Ένωση Ανεξάρτητων Οδηγών Ιδιοκτήτη-Διαχειριστή) αναζητούν επί του παρόντος άλλη μια δικαστική απόφαση από τον ίδιο δικαστή που εξέδωσε την πρώτη το 2020.
 5. Ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ο «νομοσχέδιος καθαρισμού» AB2257 πρόσθεσε μερικές ακόμη εξαιρέσεις για επιλεγμένα επαγγέλματα και ορισμένες «διευκρινίσεις» σε ορισμένες από τις διφορούμενες γλώσσες στο AB5. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες κατηγορίες επαγγελμάτων που έχουν μείνει έξω στο κρύο, και το AB5/AB2257 παραμένει τόσο μπερδεμένο όσο ποτέ.
 6. Υπάρχουν σχεδόν 100 εξαιρέσεις στο AB5/AB2257, αλλά οι περισσότερες από αυτές συνοδεύονται από προειδοποιήσεις και ψιλά γράμματα. Ακριβώς επειδή ένα συγκεκριμένο επάγγελμα έχει λάβει εξαίρεση δεν σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η εξαίρεση. Πολλές από τις εξαιρέσεις είναι «μερικές» και πρέπει να πληρούν έως και 13 απαιτήσεις προκειμένου να παρακάμψουν τη δοκιμή ABC του AB5. Ορισμένα επαγγέλματα όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι κτηματομεσίτες έλαβαν γενικές εξαιρέσεις από το τεστ ABC, αλλά ανεξάρτητα, όλες οι ανεξάρτητες συμβασιακές σχέσεις πρέπει να περάσουν το παραδοσιακό τεστ πολλαπλών παραγόντων ταξινόμησης εργαζομένων Borello της Καλιφόρνια, το οποίο είναι πιο ευέλικτο από το τεστ ABC και έχει περάσει ισχύει από το 1989.
 7. Η κατοχή μιας LLC ή SCorp δεν απαλλάσσει κανέναν από το AB5, ούτε προστατεύει μια οντότητα πρόσληψης από πρόστιμα και κυρώσεις, εάν το IC με το οποίο συνήφθη κριθεί ότι έχει εσφαλμένα ταξινομηθεί, ανεξάρτητα από το αν το IC έχει LLC ή SCorp.
 8. Το AB5 δεν αναγκάζει μια επιχείρηση να προσλάβει πραγματικά τα IC της ως υπαλλήλους W-2, ούτε απαιτεί από τον εργαζόμενο να είναι πλήρους απασχόλησης, λαμβάνοντας έτσι οφέλη. Τις περισσότερες φορές, οι επιχειρήσεις θα τερματίσουν τις συμβάσεις IC αντί να προσλάβουν κάποιον με πλήρη ή μερική απασχόληση. Δεν έχει σημασία πόσες ώρες δουλεύει το IC. Ακόμη και ένας εφάπαξ που εργάζεται μόνο για μία ημέρα ή μία ώρα θα μπορούσε να ταξινομηθεί εσφαλμένα και θα πρέπει να τεθεί σε μισθοδοσία. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τη βιομηχανία εκδηλώσεων και τον τομέα των παραστατικών τεχνών.
 9. Διενεργούνται από το Τμήμα Ανάπτυξης Απασχόλησης της Καλιφόρνια (EDD), οι έλεγχοι ταξινόμησης των εργαζομένων (φορολογικοί έλεγχοι μισθοδοσίας) πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις ενός ατόμου και μητέρες. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η επιχείρησή σας, με πόσα IC έχει συνάψει η επιχείρησή σας ή πόσο συχνά, μια επιχείρηση μπορεί να υποβληθεί σε έναν πολύ δαπανηρό και επιθετικό έλεγχο.
 10. Το βάρος βαρύνει την οντότητα πρόσληψης να αποδείξει ότι οι συμβατικές της σχέσεις συμμορφώνονται με το AB5. Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι αυτός που τιμωρείται για εσφαλμένη ταξινόμηση, είναι η οντότητα πρόσληψης.
 11. Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για εσφαλμένη ταξινόμηση περιλαμβάνουν πρόστιμα εργαζομένων ύψους 10.000 $, πληρωμή αναδρομικών φόρων, καθυστερημένους μισθούς, υπερωρίες, διαλείμματα, επιδόματα επιστροφής, επιστροφές εξόδων και άλλα. Οι αστικές ποινές κυμαίνονται από 5.000 $ έως 25.000 $ ανά παράβαση για εσκεμμένη εσφαλμένη ταξινόμηση.
 12. Το κύριο έναυσμα για την έναρξη ελέγχου του EDD είναι εάν το IC της οντότητας πρόσληψης υπέβαλε εσφαλμένα αίτηση για επιδόματα ασφάλισης ανεργίας και ονομάσει τον πελάτη ως εργοδότη. Άλλοι παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν εργαζόμενους που τραυματίζονται στην εργασία. μια αντίποινα από έναν δυσαρεστημένο εργαζόμενο. ένας ανταγωνιστής που αναφέρει μια επιχείρηση για εσφαλμένη ταξινόμηση· ή πρώην σύζυγος που αναζητά κρυφό εισόδημα οφειλόμενο για διατροφή ή διατροφή τέκνων.
 13. Οι υπηρεσίες επιβολής περιλαμβάνουν κρατικές υπηρεσίες, εισαγγελείς πόλεων, περιφερειακούς εισαγγελείς, εργατική επιτροπή, γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Καλιφόρνια και το EDD. Το Τμήμα Επιβολής Προτύπων Εργασίας διεξάγει επίσης έρευνες για υποθέσεις εσφαλμένης ταξινόμησης εργαζομένων.
 14. Αν και υπάρχουν δοκιμές ABC σε μερικές πολιτείες, η Καλιφόρνια έχει το πιο αυστηρό τεστ ABC στη χώρα. Τα περισσότερα τεστ ABC σε άλλες πολιτείες ισχύουν μόνο για μια πτυχή των κωδίκων εργασίας τους, όπως η ασφάλιση ανεργίας. Πολλές από αυτές τις δοκιμές ABC έχουν ένα δύο μερών B-prong που είναι πιο ευέλικτο από το περίφημο B-prong της Καλιφόρνια, το οποίο δηλώνει ότι ο εργαζόμενος θεωρείται ότι είναι υπάλληλος εκτός εάν η εργασία εκτελείται «εκτός της συνήθους πορείας της επιχείρησης της οντότητας πρόσληψης .»
 15. Μια επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια μπορεί να συνάψει σύμβαση με ανεξάρτητους εργολάβους εκτός πολιτείας, εφόσον η εργασία δεν εκτελείται στην Καλιφόρνια. Μια επιχείρηση εκτός πολιτείας πρέπει να τηρεί το AB5 όταν συνάπτει συμβάσεις με IC που εδρεύουν στην Καλιφόρνια.
 16. Το τεστ ABC του AB5 είναι περίπου 74 λέξεις, ενώ ο υπόλοιπος νόμος περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 5.000 λέξεις που αφορούν εξαιρέσεις, επιβολή, περιορισμούς και προειδοποιήσεις.
 17. Η δοκιμή ABC της Καλιφόρνια καθιερώθηκε για πρώτη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια στην απόφαση Dynamex τον Απρίλιο του 2018. Η δοκιμή ABC της Dynamex ίσχυε μόνο για εντολές μισθών (διαλείμματα, υπερωρίες, κατώτατος μισθός). Όταν το AB5 εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ο νομοθέτης της πολιτείας της Καλιφόρνια κωδικοποίησε και επέκτεινε το τεστ ABC πέρα ​​από τις μισθολογικές εντολές για να συμπεριλάβει όλες τις διατάξεις των κωδίκων ασφάλισης εργασίας και ανεργίας, ελέγχοντας έτσι ολόκληρο το ανεξάρτητο εργατικό δυναμικό.
 18. Το AB5 χρηματοδοτήθηκε από την Εργατική Ομοσπονδία της Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη εργατική οργάνωση στην πολιτεία που εκπροσωπεί 1.200 συνδικάτα και 2,2 εκατομμύρια μέλη. Η συγγραφέας του AB5, πρώην βουλευτής Lorena Gonzalez (D-SD), τώρα ηγείται της Εργατικής Ομοσπονδίας της Καλιφόρνια. Ο σύζυγός της, ο πρώην επόπτης του Σαν Ντιέγκο, Νέιθαν Φλέτσερ, βρίσκεται επί του παρόντος μήνυση από έναν πρώην διευθυντή δημοσίων σχέσεων του Metropolitan Transit System για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Ο Γκονζάλες αναφέρεται στην καταγγελία ως συνένοχος στην προσπάθεια να φιμώσει το φερόμενο θύμα.
 19. Στις 17 Μαρτίου 2023, μια επιτροπή τριών κριτών του Ninth Circuit εξέδωσε μια καυστική επίπληξη για τις ενέργειες και την εχθρότητα της Lorena Gonzalez κατά την κατασκευή του AB5, δηλώνοντας ότι είναι πιθανό ότι το AB5 παραβιάζει τη ρήτρα ίσης προστασίας σύμφωνα με την 14η Τροποποίηση. Υποβλήθηκε από την Uber and Postmates το 2019, η υπόθεση (Olson κατά της πολιτείας της Καλιφόρνια) επρόκειτο να σταλεί πίσω στο κατώτερο δικαστήριο που την είχε απορρίψει οριστικά τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά η πολιτεία της Καλιφόρνια επιδιώκει επί του παρόντος μια “en banc” κριτική από το Ninth Circuit.

Η Karen Anderson είναι ανεξάρτητη συγγραφέας, μάνατζερ συντάκτης, φωτογράφος και ιδρύτρια του Freelancers Against AB5

Bir cevap yazın