Procurement Performance, Results and Impact « CPO RISING – THE SITE FOR CHIEF PROCUREMENT OFFICES & LEADER IN SUPPLY MANAGEMENT

5

Σήμερα, παρουσιάζουμε τη συνεχιζόμενη κάλυψη της φετινής 18ης ετήσιας έκθεσης με θέμα την CPO, όπου η ομάδα μου και εγώ συνεχίζουμε τον διάλογο που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες με τους επικεφαλής προμηθειών (CPOs) και άλλους ηγέτες προμηθειών.

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα από την Ardent Partners και αντιπροσωπεύει μια περιεκτική, ολόκληρη τη βιομηχανία άποψη για το τι συμβαίνει στον κόσμο των προμηθειών και αποτυπώνει την εμπειρία, τις επιδόσεις, την προοπτική και τις προθέσεις 341 CPO και άλλων στελεχών προμηθειών.

Η σημερινή μας ανάρτηση εξετάζει πόσο σημαντικό είναι για τους CPO να διατηρούν τη βαθμολογία της απόδοσης της ομάδας τους, να αναπτύσσουν ένα σύνολο μετρήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ιεράρχηση και εστίαση των πόρων προμηθειών, στην παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης και στην επικοινωνία της αξίας που προσφέρει η προμήθεια για την υποστήριξη των εταιρικών στόχων.

Απόδοση προμήθειας, αποτελέσματα και αντίκτυπος

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη μέτρηση των εσόδων και των κερδών τους επειδή έχουν σημασία. Αυτοί οι αριθμοί είναι κρίσιμοι για τους υπαλλήλους, τους μετόχους, τους πελάτες και τους προμηθευτές και αντιπροσωπεύουν την τελική «βαθμολογία» ενός παιχνιδιού που παίχτηκε το τελευταίο τρίμηνο ή πέρυσι. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις παίζουν το παιχνίδι για να κερδίσουν και οι Chief Procurement Officers δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα αποτελέσματα των προμηθειών έχουν σημασία και το 2023 θα έχουν μεγαλύτερη σημασία για ολόκληρη την επιχείρηση.

Ωστόσο, η βαθμολόγηση της απόδοσης της προμήθειας μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη και διαφοροποιημένη όσο η τιμή που παρέχει η συνάρτηση. Και η σύνδεση αυτής της απόδοσης με τους συνολικούς επιχειρηματικούς στόχους και αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Εναπόκειται στους CPO να διατηρούν τη βαθμολογία της απόδοσης της ομάδας τους, να αναπτύσσουν ένα σύνολο μετρήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ιεράρχηση και εστίαση των πόρων προμηθειών, στην παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης και στην κοινοποίηση της αξίας που προσφέρει η προμήθεια για την υποστήριξη των εταιρικών στόχων.

Για να δείξουν ξεκάθαρα και ξεκάθαρα ποια είναι η αξία που προτείνει η προμήθεια για τη χρηματοδότηση και την υπόλοιπη εταιρεία, οι CPO πρέπει να παίξουν το παιχνίδι και να το παίξουν καλά. Η νίκη και η πρόοδος, ενώ συνεχίζει να διευρύνει την επιρροή και τον αντίκτυπο που έχουν οι προμήθειες στην επιχείρηση, είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της λειτουργίας και της συνολικής οργάνωσης. Αυτό που ακολουθεί είναι μια διερεύνηση της σημασίας της απόδοσης των προμηθειών για την προώθηση της επιτυχίας της επιχείρησης και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία και τις στρατηγικές που αναπτύσσουν οι κορυφαίες ομάδες προμηθειών για να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η απόδοση των προμηθειών έχει γίνει ένας κινούμενος στόχος

Η επιθετική ώθηση για ευελιξία προμηθειών που άρχισε να υποστηρίζει η Ardent Partners το 2012 συνεχίζει να αποδίδει μερίσματα για τη συνολική βιομηχανία. Οι άνευ προηγουμένου αλλαγές στην αγορά τα τελευταία χρόνια οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο μέτρησης της συνολικής απόδοσης των προμηθειών. Το 2022 και το 2023, πολλές επιχειρήσεις εισήγαγαν νέες μετρήσεις ή πλαίσια, όπως πλαίσια χρηματοοικονομικής αξίας, μέτρηση πληρωτέων ημερών («DPO»), μετρήσεις λειτουργικής αποδοτικότητας και μετρήσεις ESG — συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων βιωσιμότητας, κοινωνικού αντίκτυπου και μετρήσεων διαφοροποίησης προμηθευτών. Άλλοι έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους από τις πτυχές των συναλλαγών σε πιο προληπτικές πτυχές, όπως η ευελιξία στην προμήθεια, η διαπραγμάτευση καλύτερων συμφωνιών και η ανθεκτικότητα στις διακοπές.

Με την απότομη αύξηση της αβεβαιότητας φέτος, υπάρχει αυξημένη εστίαση στην εξοικονόμηση, την αποφυγή κόστους και τις στρατηγικές που επηρεάζουν τα μετρητά — όπως οι όροι πληρωμής, οι ταμειακές ροές και η καλύτερη διαχείριση αποθεμάτων. Το 2023, θα δοθεί επίσης μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση κινδύνου, όπως η διασφάλιση της προσφοράς και η πρόβλεψη κινδύνου προς έσοδα. Φυσικά, ανάλογα με τη μοναδική φύση της επιχείρησής τους, δεν έχουν κάνει όλες οι επιχειρήσεις αλλαγές. Αυτό που είναι σημαντικό, ωστόσο, είναι η οργανωτική ευελιξία που επιτρέπει στους CPOs να μετατοπίζουν κατάλληλα την εστίαση και τους πόρους, όπως απαιτείται, στις κρίσιμες πρωτοβουλίες του τριμήνου/έτος. Για να γίνει αυτό, η ευθυγράμμιση CPO με τη σουίτα C είναι επιτακτική.

Αποτελέσματα απόδοσης και αντίκτυπος

Όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την απόδοση του τμήματος προμηθειών τους πέρυσι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78%) ανέφεραν ότι πληρούσαν ή υπερέβαιναν τους στόχους προμηθειών τους για το έτος. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) ανέφεραν ότι το τμήμα προμηθειών τους πέτυχε τους στόχους τους για το έτος, ενώ το 27% ανέφερε ότι είχαν υπεραπόδοση. Επιπρόσθετα, το 4% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά υπεραπόδοση, υποδεικνύοντας ότι τα τμήματα προμηθειών τους είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχε υπολειπόμενη απόδοση, ενώ το 2% ήταν εκπληκτικά αβέβαιο για τις προσπάθειές τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι στόχοι του 2022 για πολλούς CPOs προσαρμόστηκαν χαμηλότερα, ως αναγνώριση του σκληρού πληθωριστικού περιβάλλοντος.

Σήμερα, οι περισσότεροι CPO και άλλα στελέχη προμηθειών γνωρίζουν καλά τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ομάδες τους και το μακροπρόθεσμο πλαίσιο της επιρροής τους. Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας δείχνουν ότι η πλειονότητα (57%) πιστεύει ότι τα τμήματα τους είχαν «σημαντικό» ή «σημαντικό» αντίκτυπο στην επιχείρηση τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ένα άλλο 24% πιστεύει ότι ο αντίκτυπός τους ήταν «στερεός». Αυτά τα αποτελέσματα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια, αλλά καταδεικνύουν ότι, ακόμη και όταν οι καιροί γίνονται δυσκολότεροι, μπορεί να βασιστεί κανείς στις προμήθειες για να πετύχει. Για να διασφαλιστεί αυτό, οι ομάδες προμηθειών θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα επιθετικό σύνολο έργων που θα υλοποιήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ενώ οι ερωτηθέντες CPO τείνουν να βλέπουν τα φλιτζάνια τους μισογεμάτα, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι μόνο το 2% των ερωτηθέντων ανέφερε ελάχιστη έως καθόλου επίδραση, ενώ κανένας από τους ερωτηθέντες δεν ανέφερε αρνητικό αντίκτυπο. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και οι οργανισμοί με λιγότερο ώριμες λειτουργίες προμηθειών προσφέρουν αξία και έχουν θέση στο τραπέζι τουλάχιστον σε ορισμένες βασικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.

Την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουμε τον εφησυχασμό, μια επικίνδυνη παγίδα που πρέπει να αποφύγουν ενεργά οι ηγέτες των προμηθειών, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε απουσία καινοτομίας, ανάληψης κινδύνων και ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

CPO Rising 2023: CPO στο σταυροδρόμι

CPO Rising 2023: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023

Άνοδος CPO 2023: Η ατζέντα του CPO για το 2023

CPO Rising 2023: Priority Deep Dive — Για άλλη μια φορά, η αποταμίευση είναι πρώτη δουλειά

CPO Rising 2023: Τα κορυφαία επιτεύγματα των προμηθειών τα τελευταία 25 χρόνια (Μέρος 1)

CPO Rising 2023: Τα κορυφαία επιτεύγματα των προμηθειών τα τελευταία 25 χρόνια (Μέρος 2)

Με ετικέτα: Έρευνα Ardent Partners, Chief Procurement Officer, CPO, ESG, Metrics, Performance, Procurement

Bir cevap yazın