The CPO’s Agenda for 2023 « CPO RISING – THE SITE FOR CHIEF PROCUREMENT OFFICERS & LEADERS IN SUPPLY MANAGEMENT

4
The CPO’s Agenda for 2023 « CPO RISING – THE SITE FOR CHIEF PROCUREMENT OFFICERS & LEADERS IN SUPPLY MANAGEMENT

Σήμερα, παρουσιάζουμε τη συνεχιζόμενη κάλυψη της φετινής 18ης ετήσιας έκθεσης με θέμα την CPO, όπου η ομάδα μου και εγώ συνεχίζουμε τον διάλογο που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες με τους επικεφαλής προμηθειών (CPOs) και άλλους ηγέτες προμηθειών.

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα από την Ardent Partners και αντιπροσωπεύει μια περιεκτική, ολόκληρη τη βιομηχανία άποψη για το τι συμβαίνει στον κόσμο των προμηθειών και αποτυπώνει την εμπειρία, τις επιδόσεις, την προοπτική και τις προθέσεις 341 CPO και άλλων στελεχών προμηθειών.

Η σημερινή μας ανάρτηση διερευνά την ατζέντα του CPO για το 2023 και τους συγκεκριμένους τομείς ιεράρχησης προτεραιοτήτων για τους επικεφαλής προμηθειών και τις ομάδες προμηθειών τους. Η αστάθεια και η αβεβαιότητα της αγοράς συμβάλλουν στο να επικεντρωθούν οι προσπάθειές τους οι CPO.

Η ατζέντα του CPO για το 2023

Το 2023, οι CPO δίνουν προτεραιότητα στην εξοικονόμηση κόστους, διαχειρίζονται και μετριάζουν τον κίνδυνο προσφοράς, οδηγούν σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και ESG, αναπτύσσουν ή βελτιώνουν τη στρατηγική δεδομένων τους και επηρεάζουν τη διαχείριση μετρητών και ρευστότητας.

Εξοικονόμηση κόστους. Ο πληθωρισμός και η πίεση που αισθάνονται πολλές επιχειρήσεις για να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους έχουν καταστήσει τον εντοπισμό της εξοικονόμησης κόστους κορυφαία προτεραιότητα για το 46% των CPOs. Πέρυσι σημειώθηκε μια δραματική επιστροφή στην εστίαση στην αποταμίευση. φέτος θα έχει περισσότερα από τα ίδια. Οι επαγγελματίες προμήθειας που έχουν συνηθίσει να οδηγούν τόσο στην καινοτομία όσο και στη μείωση του κόστους από τους προμηθευτές τους με κάθε διαδοχική ανανέωση, αντιμετωπίζουν ένα εντελώς νέο παράδειγμα αγοράς. Το αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον καθιστά ακόμη πιο κρίσιμο τον εντοπισμό ευκαιριών εξοικονόμησης κόστους.

Διαχείριση και μετριασμός του κινδύνου προσφοράς. Η δεύτερη κορυφαία προτεραιότητα που εντόπισε το 43% των CPO — η διαχείριση και ο μετριασμός του κινδύνου εφοδιασμού — οφείλεται στις μεγάλες διακοπές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα. Η πανδημία εξέθεσε ευπάθειες στις αλυσίδες εφοδιασμού, με πολλές επιχειρήσεις να αγωνίζονται να αποκτήσουν κρίσιμα υλικά και προϊόντα. Το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι όλο και πιο περίπλοκο και αβέβαιο, με γεωπολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές. Φέτος, περισσότερες ομάδες προμηθειών δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση κινδύνου εφοδιασμού και εφαρμόζουν στρατηγικές για την προστασία του οργανισμού από μελλοντικά προβλήματα.

Ψηφιακός μετασχηματισμός. Η οδήγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αναγνωρίστηκε ως η τρίτη κορυφαία προτεραιότητα για το 38% των επαγγελματιών στον τομέα των προμηθειών. Οι ομάδες προμηθειών μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία που βασίζονται σε σύννεφο για να βελτιώσουν όχι μόνο τις υπάρχουσες εταιρικές διαδικασίες αλλά και να αναπτύξουν ικανότητες σε πραγματικό χρόνο για την καλύτερη αντιμετώπιση των δυναμικών προκλήσεων της αγοράς. Ο όρος «ψηφιακός μετασχηματισμός» διαπερνά τις επιχειρήσεις, και ωστόσο, η αριστεία που βασίζεται στην τεχνολογία συνεχίζει να διαφεύγει από τις ομάδες προμηθειών. Και εδώ ο CPO κάθεται σε ένα σταυροδρόμι.

Περιβαλλοντική, κοινωνική, διακυβέρνηση. Οι πρωτοβουλίες ESG προσδιορίστηκαν ως προτεραιότητα για το 27% των επαγγελματιών στον τομέα των προμηθειών. Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές πρωτοβουλίες και οι πρωτοβουλίες διακυβέρνησης (ESG) γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τις επιχειρήσεις και με περισσότερο από το ήμισυ του αποτυπώματος ESG της μέσης επιχείρησης να ανήκει στους προμηθευτές, ο CPO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης αλυσίδας αξίας.

Στρατηγική δεδομένων. Η ανάπτυξη ή η βελτίωση της τρέχουσας στρατηγικής δεδομένων προσδιορίστηκε ως προτεραιότητα για το 24% των επαγγελματιών στον τομέα των προμηθειών. Η επιδίωξη της ψηφιακής νοημοσύνης γίνεται επιτακτική ανάγκη CPO, καθώς πιέζουν για συστήματα που επιτρέπουν καλύτερη λήψη αποφάσεων και οδηγούν σε λειτουργική αποτελεσματικότητα. Η καλύτερη στιγμή για να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία μεγάλων δεδομένων των προμηθειών ήταν χθες. Η δεύτερη καλύτερη ώρα είναι σήμερα.

Διαχείριση μετρητών/ρευστότητας. Τέλος, η επίπτωση στη διαχείριση μετρητών και ρευστότητας προσδιορίστηκε ως προτεραιότητα για το 20% των επαγγελματιών στον τομέα των προμηθειών. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι αυστηρότεροι προϋπολογισμοί και το αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου καθιστούν τη διαχείριση μετρητών και ρευστότητας κρίσιμη εστίαση για πολλούς οργανισμούς φέτος, και οι προμήθειες μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο.

Την επόμενη εβδομάδα, θα διερευνήσουμε τρεις συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας στους οποίους οι CPO δίνουν μεγαλύτερη έμφαση: αποταμίευση, ψηφιακός μετασχηματισμός και Περιβαλλοντική, Κοινωνική, Διακυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

CPO Rising 2023: CPO στο σταυροδρόμι

CPO Rising 2023: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες το 2023

Τα βασικά θέματα για την ατζέντα των σύγχρονων CPOs (Ψηφιοποίηση)

Τα βασικά θέματα για την ατζέντα των σύγχρονων CPOs (Ηγεσία)

Τα βασικά θέματα για την ατζέντα των σύγχρονων CPOs (Agility)

Πώς μετράτε την απόδοση των προμηθειών

Με ετικέτα: Έρευνα Ardent Partners, Chief Procurement Officer, CPO, ESG, Procurement, State of Procurement 2023, Supply Risk

Bir cevap yazın