Το καλό έδαφος είναι το θεμέλιο για όλη την κηπουρική, αλλά χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να επιτευχθεί. Σε αυτήν την ανάρτηση θα καλύψουμε τη διαφορά μεταξύ φυτικού εδάφους και κομπόστ και πώς και πότε να το χρησιμοποιήσετε!
Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει τους όρους φυτόχωμα, κομπόστ, μείγμα 50/50 και άλλα, αλλά τι σημαίνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Ποια είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διαφορά μεταξύ φυτικού εδάφους και κομπόστ;
Και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποιο;
Ακριβώς όπως το πώς ένα βρέφος χρειάζεται τη μητέρα του για να μεγαλώσει υγιεινά, ένα νέο γκαζόν χρειάζεται ποιοτική φροντίδα γκαζόν από κάποιον έμπειρο.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια απλή περιγραφή της διαφοράς μεταξύ φυτικού εδάφους και κομπόστ, ώστε να ξέρετε ποιο να χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση.
Επιφανειακό χώμα vs Κομποστ
Κατανόηση του φυτικού εδάφους
Με λίγα λόγια, το ανώτερο έδαφος είναι το ανώτερο κάλυμμα της γης της Γης.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι το ανώτερο στρώμα του εδάφους που είναι ένα στρώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγιούς ανάπτυξης των φυτών.
Το επιφανειακό έδαφος υψηλής ποιότητας είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ένα φυτό.
Ωστόσο, το υγιές έδαφος δεν είναι εύκολο να βρεθεί στις μέρες μας.
Το συνηθισμένο όργωμα, η απορροή, το κούρεμα και η κακή διαχείριση έχουν αφήσει τα περισσότερα διαθέσιμα φυτικά εδάφη χωρίς απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εδάφους και δεν περιέχει κάθε είδος αρκετά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για μέρη με κακής ποιότητας χώμα, η προσθήκη οργανικού κομπόστ στο έδαφος είναι σημαντική για να γίνει το έδαφος και πάλι υγιές.
Σε ορισμένες περιοχές, το επιφανειακό έδαφος μπορεί να καλυφθεί από βρωμιά πλήρωσης, η οποία είναι πραγματικά ανθυγιεινή για την ανάπτυξη των φυτών.
Διαφορετικοί τύποι φυτικού εδάφους
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι επιφανειακού εδάφους και δεν είναι κάθε έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Το στρώμα του επιφανειακού εδάφους είναι συνήθως ένας συνδυασμός άμμου, λάσπης, αργίλου και άλλης οργανικής ύλης που έχει διασπαστεί με την πάροδο του χρόνου.
Κάθε τύπος φυτικού εδάφους έχει διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, καθένα από τα οποία το καθιστά καλύτερο για διαφορετικές χρήσεις.
Για να αξιολογήσετε το δικό σας έδαφος, ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μου σχετικά με 6 τρόπους για να δοκιμάσετε το χώμα σας στο σπίτι.
Αμμώδη εδάφη
Το πρώτο είδος φυτικού εδάφους είναι το αμμώδες έδαφος.
Το αμμώδες έδαφος είναι το είδος του εδάφους όπως αυτό που βλέπετε στην παραλία ή στην έρημο.
Τα δύο κύρια πράγματα που συνθέτουν το αμμώδες έδαφος είναι τα σωματίδια ορυκτών και τα λεπτά πετρώματα. Εξαιτίας αυτού, το αμμώδες έδαφος είναι η καλύτερη επιλογή για αρχιτεκτονικές και μηχανικές χρήσεις.
Όταν το βλέπουμε από τη σκοπιά ενός κηπουρού, το αμμώδες έδαφος είναι φτωχό.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κηπουρική. Τα παχύφυτα αναπτύσσονται καλύτερα σε αυτόν τον τύπο εδάφους.
Δεδομένου ότι δεν συγκρατεί πολύ νερό, μπορεί να είναι το κατάλληλο έδαφος για φυτά που δεν χρειάζονται πολύ νερό.
Ωστόσο, το αμμώδες έδαφος δεν είναι το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια φυτών, καθώς δεν μπορεί να συγκρατήσει πολλά θρεπτικά συστατικά και νερό που χρειάζονται τα περισσότερα φυτά.
Τα παρτέρια που χρησιμοποιούν αμμώδες έδαφος πρέπει πάντα να ελέγχονται κατά το πότισμα και τη λίπανση.
Αργιλώδες χώμα
Ο επόμενος τύπος φυτικού εδάφους είναι το αργιλώδες έδαφος.
Ο πηλός αποτελείται από οργανικά υλικά που έχουν αποσυντεθεί με την πάροδο του χρόνου αναμεμειγμένα με πετρώματα σε σκόνη.
Με την πάροδο του χρόνου και λόγω των καιρικών συνθηκών, τα δύο αναμειγνύονται και δημιουργούν στρώματα φυτικού εδάφους που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για πήλινα αγγεία, τούβλα, σκεύη πιάτων, μαγειρικά σκεύη και άλλα.
Το αργιλώδες έδαφος έχει καλύτερη ποιότητα στην καλλιέργεια φυτών σε σύγκριση με το αμμώδες έδαφος.
Λόγω της ικανότητάς του να συγκρατεί νερό, αυτό το έδαφος είναι ένα καλό καλλιεργητικό μέσο για τα φυτά.
Ωστόσο, επειδή είναι συμπαγής, η προσθήκη κομπόστ στο ανώτερο στρώμα του εδάφους είναι ένας εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσετε σωστά τον πηλό για έναν υγιή κήπο.
Topsoil vs Compost – Loamy Soil
Τέλος, ο τρίτος τύπος είναι ο πηλός. Το αργιλώδες έδαφος είναι ένα μείγμα λάσπης, άμμου και αργίλου. Αυτό το καθιστά ιδανικό χώμα για τον κήπο καθώς περιέχει μερικές από τις ιδιότητες που έχει κάθε είδος εδάφους.
Εάν θέλετε συμβουλές για την κηπουρική, εδώ είναι μία—αν ψάχνετε για τον κατάλληλο τύπο εδάφους για τον κήπο σας, αυτό είναι που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.
Λόγω της καλής του αποστράγγισης, επιτρέπει στις ρίζες των φυτών να αναπνέουν και να λαμβάνουν αρκετό νερό που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, καθιστώντας το ιδανικό έδαφος για χρήση για το επόμενο έργο κήπου σας.
Η εξοικείωση με τα είδη του εδάφους είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τον δικό σας κήπο.
Ωστόσο, δεν είναι μεγάλη υπόθεση για όσους έχουν ήδη χώμα στο γκαζόν τους.
Τα άτομα με υπάρχον γκαζόν μπορούν ακόμα να δώσουν στο γκαζόν τους μια νέα εμφάνιση. Εδώ φαίνεται η δύναμη του κομπόστ.
Κατανόηση του κομπόστ
Το καλό φυτόχωμα μπορεί να είναι δύσκολο να το βρεις στις μέρες μας, αλλά δεν πειράζει.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που το βιολογικό κομπόστ είναι εδώ!
Με απλά λόγια, το κομπόστ είναι μια τροποποίηση εδάφους από αποσυντεθειμένη οργανική ύλη.
Προστίθεται στο έδαφος για να ενθαρρύνει ξανά την ανάπτυξη και να προσθέσει ξανά το απαραίτητο οργανικό υλικό στο έδαφος.
Η προσθήκη κομπόστ βελτιώνει επίσης την ποιότητα του εδάφους, καθιστώντας το το καλύτερο εδαφοβελτιωτικό που υπάρχει. Η διατήρηση ενός κάδου κομποστοποίησης δεν χρειάζεται απαραίτητα μεγάλη επιφάνεια, οπότε μπορείτε να το κάνετε ακόμα και σε ένα μικροσκοπικό σπίτι!
Δείτε τον πλήρη οδηγό μας για να ξεκινήσετε το δικό σας σωρό κομποστοποίησης!
Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ στο σπίτι απλά προσθέτοντας διάφορα πράγματα όπως υπολείμματα φαγητού, ροκανίδια, αποκόμματα χόρτου, απορρίμματα αυλής και πολλά άλλα στον κάδο κομποστοποίησης σας.
Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά στρώματα διαφορετικών υλικών από πράσινα και καφέ στον κάδο κομποστοποίησης για να τα επιτρέψετε να αποσυντεθούν όμορφα.
Το καλό με το κομπόστ είναι ότι μπορεί να σκοτώσει τους σπόρους των ζιζανίων λόγω της θερμότητας που υπάρχει μέσα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σάπιο βρύα σφάγνου στο σωρό σας κομποστοποίησης ως πηγή άνθρακα.
Τόσο ο άνθρακας όσο και το άζωτο χρειάζονται για να γίνει τέλεια η διαδικασία κομποστοποίησης.
Αν και είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε νέα κρεβάτια κήπου με καθαρό λίπασμα, αυτό δεν είναι μια τέλεια ιδέα.
Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε μερικές ίντσες από ένα ποιοτικό προϊόν κομποστοποίησης σε μερικές ίντσες φυτικού εδάφους.
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι άλλοι, δεν χρειάζεται να ανακατεύετε κομπόστ με το χώμα. Απλά πρέπει να προσθέσετε ένα στρώμα κομπόστ πάνω από το χώμα.
Όταν έρχεται η βροχή ή όταν ποτίζετε τον κήπο σας, το τσάι κομπόστ εισχωρεί στο χώμα και αρχίζει να κάνει τα μαγικά.
Μέχρι τώρα, είμαι σίγουρος ότι έχετε καταλάβει ότι ο γενικός σκοπός του κομπόστ είναι να ανακουφίσει την υγεία του εδάφους. Όμως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το κομπόστ με μέτρο.
Η προσθήκη υπερβολικού κομπόστ στο έδαφος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Η σωστή ποσότητα κομπόστ που χρειάζεται ένας λαχανόκηπος ή ένας κήπος με λουλούδια είναι περίπου μία έως τρεις ίντσες. Κατά γενικό κανόνα, 1 κυβικό υάρδα χώματος χρειάζεται 27 σάκους 1 κυβικού ποδιού κομπόστ.
Garden Soil vs Potting Soil
Όταν προσθέτετε νέο χώμα σε έναν κήπο, ως αρχάριος κηπουρός, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο εδάφους. Τα περισσότερα κέντρα κήπου προσφέρουν δύο προϊόντα εδάφους—χώμα κήπου και χώμα για γλάστρες. Το καθένα είναι καλό και έχει τη δική του χρήση.
Το χώμα κήπου είναι χώμα που έχει υποστεί επεξεργασία με εδαφοβελτιωτικό και έχει αναμειχθεί με αυτοφυές έδαφος.
Συνήθως είναι φτιαγμένο από φυτόχωμα αναμεμειγμένο με κομπόστ.
Επειδή το χώμα κήπου έχει πολλή οργανική ουσία, έχει καλή ικανότητα συγκράτησης νερού και είναι αρκετά χαλαρό για να χρησιμοποιηθεί για κρεβάτια κήπου.
Από την άλλη πλευρά, το χώμα για γλάστρες χρησιμοποιείται καλύτερα σε κήπους για δοχεία.
Αυτός ο τύπος χώματος λειτουργεί καλύτερα σε φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες ή κουτιά παραθύρων. Αυτό συμβαίνει επειδή το χώμα γλάστρας μπορεί να παρέχει περισσότερη ισορροπία υγρασίας για κλειστά περιβάλλοντα σε σύγκριση με το έδαφος κήπου.
Τα μείγματα εδάφους γλάστρας έχουν συνήθως ένα μείγμα τύρφης, μαζί με αλεσμένο φλοιό πεύκου και περλίτη ή βερμικουλίτη.
Αυτό το χώμα έχει επίσης φυτικές τροφές, καθιστώντας το κατάλληλο έδαφος για δοχεία σε γλάστρες.
Πριν ξεκινήσετε ή επιδιορθώσετε έναν κήπο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πρώτα την επιστήμη του εδάφους. Δεν μπορείτε απλά να ντύσετε το γκαζόν σας με λίπασμα απλώς και μόνο επειδή το διαβάσατε από ένα άρθρο σχετικά με τις εφαρμογές κομποστοποίησης από το διαδίκτυο, σωστά;
Αυτός δεν είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα γκαζόν τόσο όμορφο όσο το γρασίδι σε ένα γήπεδο γκολφ. Το να έχετε μικρές περιοχές με χαμηλά σημεία στον κήπο σας μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικό.
Μερικοί απλώς τοποθετούν πάνω τους βρωμιά για να γεμίσουν την τρύπα. Βεβαίως, λειτουργεί. Αλλά, να λάβετε τη συμβουλή ενός κηπουρού θα πρέπει να είναι καλύτερο.
Για να κατανοήσετε περισσότερο την κηπουρική, ακολουθήστε τον ιστότοπό μας. Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους χόρτου και τελικά προϊόντα από Αληθινό φύλλοκαθώς και να βρείτε ποιοτικά προϊόντα της δυναμικής τριάδας του εδάφους—τοπικό χώμα, οργανικό λίπασμα και οργανικά σάπια φύλλα.